Zwarte peper en Gewichtsverlies

De zwarte peperplant (Piper nigrum) en de daaruit gewonnen zwarte peper zijn inheems in veel landen in Zuidoost-Azië. Beide worden daar al eeuwenlang toegepast als middel tegen allerhande kwalen, waaronder maag- en darmstoornissen, pijn en ontstekingen.

Het was uiteraard al langer bekend dat het eten van voldoende chilipepers kon leiden tot het verlies van de nodige kilogrammen lichaamsgewicht, maar nu blijkt dat ook zwarte peper kan helpen bij 'gewichtsmanagement'.
Wetenschappelijk onderzoek [1] heeft aan het licht gebracht dat de in zwarte peper aanwezige stof piperine een belangrijke rol speelt bij de verstoring van de aanmaak van vetcellen (de adipocytes). Piperine is het stofje dat de peper zijn karakteristieke scherpe geur en smaak geeft, maar het verstoort ook de activiteit van genen, die de activiteit van vetcellen reguleren. Eerdere onderzoeken hadden al aangetoond dat deze piperine de vetniveaus in de bloedstroom vermindert. Bovendien zou het de opname van voedingsstoffen, zoals selenium, vitamine B, beta-caroteen en curcumine, in het lichaam kunnen versnellen. Een extract van zwarte peper zou zelfs een werking kunnen hebben tegen bepaalde kankersoorten, zoals borstkanker [2].

Dat alles betekent dat, zelfs wanneer je eens een dag zonder scherpe oosterse maaltijden wilt doorkomen, je toch op een gezonde manier kunt afvallen door je gerechten rijkelijk te bestrooien met zwarte peper.

[1] Park et al: Piperine, a Component of Black Pepper, Inhibits Adipogenesis by Antagonizing PPARγ Activity in 3T3-L1 Cells in Journal of Agricultural and Food Chemistry - 2012
[2] Lai et al: Piperine suppresses tumor growth and metastasis in vitro and in vivo in a 4T1 murine breast cancer model in Acta Pharmalogica Sinica -2012

No comments:

Post a Comment