Een bijzondere pompoen: Porcelain Doll

De Porcelain Doll, ook een cultivar, werd eigenlijk onbedoeld ontwikkeld door de familie Froese in Cheraw (Colorado, USA). Een paar jaar geleden ontdekten ze enkele roze pompoenen tussen hun reguliere pompoenen. Het duurde natuurlijk enige tijd voordat ze voldoende stabiel zaad beschikbaar hadden van deze cultivar die de naam Porcelain Doll kreeg. Via Colorado Seeds, de zaadhandel van de familie kon het zaad van deze bijzondere pompoen na enkele jaren aan de liefhebber worden verkocht.
De Porcelain Doll (een Cucurbita maxima) is de allereerste pompoen met een zachtroze kleur. Die kleur zette Carol Froese aan het denken: ze had ooit borstkanker gehad en ze besloot een stichting op te richten om aandacht te vestigen op de strijd tegen borstkanker. De familie Froese draagt de helft van de inkomsten uit de verkoop van roze pompoenen bij aan het 'Valley Goes Pink' initiatief van het Griffin Hospital in Derby, Connecticut. Als je zaad van deze pompoen koopt dan verplicht je je om een kwart van de verkoopwaarde van iedere pompoen te doneren aan die stichting. Binnen twee jaar heeft de Pink Pumpkin Patch Foundation meer dan $100,000 opgeleverd. Niet slecht.

Deze unieke roze pompoen is natuurlijk zeer decoratief, maar het dieporanje vruchtvlees smaakt ook nog eens heerlijk zoet. In de loop van de herfst bouwt de goede smaak zich op: eerst iets zoet, vervolgens aromatisch en notig. Daardoor is hij voor alle mogelijke hartige gerechten geschikt.

Als je hem vanuit zaad probeert op te kweken dan kan het tot 110 dagen duren voordat je de eerste pompoenen kunt oogsten. Reken maar op oktober als eerste oogstmoment. De Porcelain Doll kan afhankelijk van de omstandigheden, een diameter bereiken van wel 35 centimeter en daarbij hoort een gewicht van een kilo of acht. Wacht met oogsten tot de vruchten helemaal roze is en de steel al wat kurkerig is geworden.

Wil de je zelf eens proberen deze bijzondere pompoen op te kweken dan kun je hier de zaden bestellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten