Een bijzondere chilipeper: Peruvian White Habanero

Iedereen, die een beetje van pittig eten houdt, weet dat de Habaneros (Capsicum Chinense) met veel plezier groeien in het Caraïbisch gebied. Afhankelijk van de groeiplaats kan deze soort een ietwat afwijkende kleur of vorm hebben, maar dat zijn slechts onbetekenende details.
Oorspronkelijk komen de Habaneros uit het Amazonegebied en van daaruit is deze chilipeper al vroeg verspreid naar Mexico. Er bestaan archeologische vondsten die de komst van de Habenero in Mexico dateren op 8,500 jaar geleden. In Mexico verbouwt men de Habanero's tegenwoordig hoofdzakelijk op het schiereiland Yucatan en daar domineren de oranje gekleurde bessen. Uit het Caraïbisch gebied stammen veelal de rode varianten. Hoewel de naam 'Habanero' zoveel betekent als 'uit Havana' zul je ze juist op Cuba maar heel weinig aantreffen.

De Habanero heeft heel wat bekende broertjes en zusjes in de landen rondom de Caraïbische Zee. In Suriname is de Madame Jeanette natuurlijk zeer bekend, terwijl men op Jamaica de Scotch Bonnet een warm hart toedraagt. De zeldzame variant Bonda Man Jacques' groeit op de eilanden Martinique en Guadeloupe.

Maar Peru ligt helemaal aan de andere kant van het continent en het is dus een behoorlijke verrassing dat ook daar een familielid wordt aangetroffen met de naam Peruvian White Habanero. Deze variant kenmerkt zich door een crèmewitte kleur, een lengte van maximaal vijf centimeter en een vorm die doet denken aan een aubergine. De Peruvian White Habanero is net zo potent als een reguliere Habanero en heeft dus een pittigheid die varieert tussen de 150,000 en 350,000 SHUs.

Nu vraag je jezelf misschien af hoe zo'n groot verschil in scherpte kan ontstaan en het antwoord is temperatuur. Hoe meer de zon op een chilipeperplant brandt, hoe hoger de pittigheid zal worden. Dat betekent direct dat een in Nederlandse kassen geteelde Habanero een slap aftreksel zal zijn dan een Caraïbische Habanero.

De smaak van de Peruvian White Habanero is gelijk aan die van zijn broertjes: ietwat neigend naar citrus met een vage rokerige achtergrond.

Deze compacte chilipeper levert een rijke oogst van vele chilipepers en is een perfecte keus om als sierplant te dienen. Hij houdt echter wel van warmte dus in je tuin zal deze versie een treurig aanzien geven.

Wil je eens proberen om enkele van deze bijzondere chilipepers op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten