Een bijzondere chilipeper: Poblano

De Poblano is een chilipeper uit de familie Capsicum annuum en stamt uit de Mexicaanse deelstaat Puebla. Hij wordt gezien als een zeer milde chilipeper, maar hij heeft een interessante eigenschap verzonnen: heel onverwacht kan een plant een chilipeper afleveren met wat meer pittigheid. Verschillende chilipepers van dezelfde plant kunnen dus behoorlijk in pittigheid variëren. Bovendien is de rijpe rode poblano een stuk pittiger dan zijn onrijpe groene toestand. De schatting van diens pittigheid lopen uiteen van zo'n 1,000 tot 2,000 SHU's.
De bewoners van de deelstaat Puebla noemen zichzelf Poblanos en dan weet je direct waar deze chilipeper zijn naam vandaan heeft. Overigens betekent puebla zelf 'stad' en er bestaat dus een staat (en stad) met de naam 'stad'.

Deze chilipeper heeft een behoorlijk formaat met een maximale lengte van 15 centimeter en een doorsnede van wel zeven centimeter. Bovendien is de poblano behoorlijk vlezig en is dus bijzonder geschikt om te roken en te vullen. In gerookte toestand heeft hij een breed en plat uiterlijk gekregen. De Mexicanen noemen hem dan de Ancho ('breed' in het Spaans).

De chilipeperplant is een struik met diverse takken. Hij wordt meer dan 50 centimeter hoog. In onrijpe toestand in de poblano donkergroen tot paarsig van kleur. De rijpe versie kan zo dieprood zijn dat hij zelfs neigt naar donkerpaars en zwart.

Een poblano houdt van warmte en zelfs bij de juiste omgevings- en bodemtemperaturen duurt het zo'n 200 dagen om van zaad naar rijpe vruchten te groeien. Dat lijkt mij persoonlijk ietwat te lang voor de gemiddelde Nederlandse omstandigheden.

Een zeer nauwe verwant ras is de Mulato, die nog donkerder van kleur is, nog zoeter van smaak en nog zachter van textuur is.

Wil de je zelf eens proberen deze bijzondere chilipeper op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen. Wil je de Mulato proberen? Diens zaadjes zijn hier te bestellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten