Een bijzondere chilipeper: Habanero Congo Trinidad

De Habanero Congo Trinidad is een variëteit van de bekende Habanero en is dus een Capsicum chinensis. Deze chilipeper is inheems op het mini-eilandenrijk Trinidad and Tobago, dat onder de rook van Venezuela is gelegen. De eilanden liggen strategisch voor de monding van de Orinoco. Trinidad and Tobago is nogal eens van eigenaar gewisseld en zelfs Nederland is ooit een tijdje de baas geweest op deze fantastische eilanden. Gedurende de 17de eeuw werden de eilanden zelfs af en toe Nieuw-Walcheren genoemd.
Er bestaat wat onduidelijkheid over de benaming van deze chilipeper. Het is een Habanero die op Trinidad groeit en dus zou de naam Trinidad Habanero voor de hand liggen, maar de inwoners noemen deze versie om onduidelijke redenen Congo peppers. Nee, deze chilipepers stammen echt niet uit dat West-Afrikaanse land, want alle rode Habanero's zijn oorspronkelijk afkomstig uit het Caraïbisch gebied en dan met name Cuba. Door de ontstane spraakverwarring noemt men hem nu buiten Trinidad and Tobago de Habanero Congo Trinidad.

De Habanero Congo Trinidad is een extra forse versie van zijn stamvader, de Habanero. De chilipepers kunnen ongeveer vijf centimeter lang worden en vijf centimeter in doorsnede. Ze hebben karakteristieke ribben, wat taaltechnisch net iets anders is als geribbeld.

Na het ontkiemen van de zaadjes moet men circa 80 dagen wachten voordat genoten kan worden van de overvloedige oogst. De Habanero Congo Trinidad rijpt van groen naar helderrood. Uiteraard heeft hij onderweg de pittigheid van zijn stamvader niet verloren en tikt hij moeiteloos de 300,000 SHU's aan. De smaak wordt omschreven als tropisch, citrusachtig met een ietwat rokerige achtergrond.

Wil je zelf eens proberen om deze bijzondere chilipeper op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.

No comments:

Post a Comment