Een bijzondere chilipeper: Holiday Cheer

Veel soorten groenten hebben niet alleen voedingswaarde, maar zijn daarnaast ook zo aantrekkelijk om te zien dat ze ter decoratie graag in een tuin worden aangeplant of zelfs in een vensterbank worden geplaatst.

Toen de Spanjaarden de chilipepers in de vijftiende eeuw in Europa introduceerden had men in eerste instantie geen idee waarvoor men ze moest gebruiken. Natuurlijk had Christoffel Columbus ze meegebracht omdat hij hoopte dat ze een vervanger zouden kunnen zijn van zwarte peper, de uiteindelijke reden van zijn ontdekkingstocht. Allereerst werd natuurlijk onderzocht of chilipepers ook werkzaam konden zijn tegen allerlei kwalen, maar dat bleek uiteindelijk behoorlijk tegen te vallen. Er bleef niets anders over dan chilipeperplanten maar in de tuin aan te planten en te genieten van de prachtige kleuren van zowel bloemen als bessen.
[Foto: www.reimerseeds.com]
Tegenwoordig weten we wel beter en worden chilipepers wereldwijd om hun pittigheid en smaak verbouwd. Toch zijn er variëteiten die er zo opmerkelijk uitzien dat ze voornamelijk bekend zijn als tuin- of kamerplant. Een voorbeeld daarvan is de relatief onbekende Holiday Cheer, een Capsicum annuum, die ook wel te boek staat als Christmas Cheer.

De Holiday Cheer produceert na een groeiperiode van zo'n 90 dagen een grote oogst van aantrekkelijke ronde chilipepers met en doorsnede van een tot twee centimeter. De chilipepers zijn heet en verkleuren van een geelachtige crèmekleur, via perzikkleurig en oranje naar rood. De pittigheid varieert van 5,000 tot 30,000 SHU's.

Deze chilipepervariant heeft dus chilipepers die een beetje lijken op sneeuwbessen. Alle chilipepers zijn natuurlijk eetbaar en dat betekent dat ook deze op je bord mag verschijnen. Dat kunnen we uiteraard niet van de sneeuwbes zeggen.

De zaden zijn in ons land slecht te verkrijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten