Een bijzondere pompoen: Galeux d’ Eysines

De Galeux d’ Eysines is een heirloom pompoen wiens oorsprong gevonden kan worden in in de negentiende eeuw in de velden rond de stad Eysines in Zuidwest Frankrijk. Het plaatsje is intussen ingesloten door de havenstad Bordeaux. Mocht je je afvragen wat de naam Galeux d’ Eysines betekent dan kan ik je uit de brand helpen. Hij is vernoemd naar zijn onregelmatige uiterlijk, wat de letterlijke vertaling is 'de wrattige van Eysines'.
Het is een pompoen met een ietwat geplette ronde vorm met een schil die tijdens het rijpen verkleurt van groen naar zalmkleurig roze. Hij groeit aan een enorm lange liggende liaan waaraan twee pompoenen van maximaal een kilo of vijf zullen ontspruiten. Galeux d'Eysines doet het uitstekend als sierplant, maar is ook zeer geschikt voor soepen en stoofpotjes.

Tijdens het rijpen 'lekken' de suikers in het vruchtvlees door de schil. Dit natuurlijke proces veroorzaakt de unieke wratachtige nodules. Als gedurende de nazomer het suikergehalte van de pompoen stijgt neemt ook het aantal wratten toe.

Het stevige vruchtvlees is helder oranje en vochtig met een middelgrote zaadholte die vrij is van de vezelachtige draden die in veel andere soorten voorkomen. Het vruchtvlees van de Galeux d ’Eysines squash heeft een fluweelzachte textuur en een zoete smaak die doet denken aan zoete aardappel en appel.

Deze variëteit was zo populair dat de zaden al snel met emigranten naar de Verenigde Staten werden overgebracht. Daar kunnen ze de lastige Franse naam niet zo goed uitspreken en hernoemden hem tot peanut pumpkin ofwel 'pindapompoen'. De Amerikanen menen dat de Europese wratten meer lijken op pinda's die op de pompoen geplakt zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten