De Goronong behoort tot de Capsicum Chinense chilipepers en is een variant uit Maleisië. Het is een erg gedraaide, frommelige en geeloranje Habanero.
Habanero’s worden maar weinig in Azië verbouwd, waardoor deze peper een unieke verschijning is. Deze chilipeper wordt tot zes centimeter lang met een doorsnede van zo'n twee centimeter. De pittigheid van deze Habanerovariant schommelt tussen de 250.000 en 300.000 SHU op de bekende Schaal van Scoville, wat de gemiddelde pittigheid van een Habanero is.
Met die gemiddelde pittigheid bereikt Goronong een balans die tegemoetkomt aan degenen die op zoek zijn naar een beetje warmte zonder overweldigende pittigheid. Dit maakt het veelzijdig voor verschillende culinaire toepassingen.
Goronong heeft een fruitige, licht tropische smaak, wat hem ideaal maakt voor het toevoegen van zowel pit als een vleugje zoetheid aan gerechten. In Maleisië wordt hij voornamelijk in sambals, marinades en sauzen gebruikt. Ook wordt Goronong gebruikt in salsa’s, chutneys en als onderdeel van curries om een zoete, pittige kick toe te voegen.
De plant vertoont zich als een compacte struik die ongeveer 60 centimeter hoog zal worden in een kuip op een balkon of terras. Plant je hem in de volle grond dan kan de Goronong een stukje hoger worden. De Goronong rijpt van lichtgroen tot een warme geelorange kleur.
Op het internet circuleert het feit dat het woord 'goronong' of de soms voorkomende variaties 'caronong' en 'coronong' is afgeleid van een Indonesisch woord dat 'stinger' ofwel 'steker' zou betekenen en dat de pittigheid van deze chilipeper zou verklaren. Het woord bestaat niet in het Maleis of Indonesisch en het woord dat er het dichtst bij komt is het Maleise en Indonesische woord garang, wat 'fel' of 'pittig' betekent.
Wil je zelf eens proberen deze bijzondere chilipeper op te kweken, dan kun je hier de zaadjes bestellen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten