Een bijzondere chilipeper: Fatalii

Het traditionele verhaal is dat terugkerende slaven de fatalii terug naar hun thuisland namen. Alle chilipepers zijn oorspronkelijk natuurlijk uit Centraal-Amerika afkomstig. Ze zijn door Spanjaarden en Portugezen naar het Iberisch schiereiland overgebracht. Vandaar hebben Iberische kooplieden en ontdekkingsreizigers ze getransplanteerd naar hun toenmalige koloniën in Centraal Afrika.

Er zullen vast wel een beperkt aantal voormalige slaven teruggekeerd zijn naar hun thuislanden, maar ik geloof niet dat ze chilipepers meenamen naar huis. Die waren daar namelijk al. Maar de fatalii is inderdaad ontstaan in West-Afrika met vermoedelijk de Habanero als stamvader.
De fatalii ziet er zo onschuldig uit: een kleine gele chilipeper, waarvan wordt gemeld dat hij een smaak van citroen en limoen heeft. Hoe heet kan zo'n chilipeper zijn? Het antwoord is dat hij extreem scherp is (SHU van circa 125,000 tot 325,000) en - omdat het een Capsicum chinensis is - die pittigheid zal pas na enige tijd na het consumeren van die chilipeper duidelijk worden. De hitte besluipt je als een struikrover en dus is zijn naam niet per ongeluk gekozen.

De chilipeperplanten worden tot een meter hoog en bulken van de pepertjes. Die chilipepers zijn ongeveer negen centimeter lang. De zaadlijsten zijn erg dun en dus zijn deze chilipepers perfect om te drogen en nadien te verpulveren of te vermalen.

Wil je eens proberen om deze bijzondere chilipeper op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.

Tegenwoordig kun je ook genieten van een drietal nieuwe varianten van deze bijzondere chilipeper: Fatalii Chocolate, Fatalii White en Fatalii Pink.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten