Chilipepers hebben de hele wereld veroverd. Zou het een chilipeperloze plant zijn dan zouden biologen hem een kosmopoliet of zelfs invasieve exoot moeten noemen. Gelukkig heeft de chilipeper zich onmisbaar gemaakt en in vele plaatselijke, regionale of nationale keukens staan daardoor geen fletse en saaie gerechten op het menu, maar kleurrijke en pittige gerechten.
Ook in het zo traditionele Japan is het de chilipeper gelukt om zich een vaste plaats te verwerven in de keukens. De meest bekende van deze chilipepers is de Shishito, een Capsicum annuum. Maar omdat chilipepers niet van grenzen houden is deze variëteit ook in omringende landen populair.
In de Japanse taal wordt de Shishito chilipeper Shishitōgarashi (獅子唐辛子) genoemd. Mocht je benieuwd zijn: het woord tōgarashi (唐辛子) betekent 'chilipeper', terwijl shisi (獅子) 'leeuw' betekent. De Japaners denken dat de punt van deze chilipeper op een leeuwenkop lijkt. In Zuid-Korea staat hij bekend als kkwari-gochu (꽈리고추), waarbij gochu (고추) 'chilipeper' betekent 'chilipeper' en kkwari (꽈리) is de naam voor de (oosterse) lampionplant (Physalis alkekengi). De Koreanen geloven dat deze chilipeper lijkt op de gerimpelde gedroogde bessen van de lampionplant.
De Shishito is een milde, zoete variant met een SHU-waarde die varieert tussen 0 en 200. De ene chilipeper kan dus pittiger zijn dan de andere en daarmee is hij dus vergelijkbaar met de Pimientos de Padrón. Het blijft een verrassing welke je in je mond stopt, al valt de maximale pittigheid natuurlijk enorm mee. Onderzoek heeft uitgewezen dat de variatie in pittigheid te maken heeft met de omstandigheden waaronder de chilipeperplant is opgegroeid. Staat hij in de zon of schaduw of heeft hij veel of weinig vocht kunnen opnemen. Hoe heter en droger de omstandigheden, hoe meer capsaïcine de plant zal aanmaken.
Shishito chilipepers worden in de Japanse keuken gebruikt voor het maken van tempura (gefrituurde deeghapjes) of traditioneel geroosterd in de pan met wat sesamolie en sojasaus. Meestal wordt er eerst een gaatje in gemaakt om het openbarsten van de peper te voorkomen.
Een heerlijk en eenvoudig te bereiden recept voor Shishito chilipepersoep is hier te vinden.
Wil je zelf eens proberen om deze bijzondere chilipeper op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten