Een bijzondere chilipeper: Hot Portugal

Anders dan de naam doet vermoeden stamt de Hot Portugal, een Capsicum annuum, niet uit dat Iberische land. Deze chilipeper werd namelijk rond 1920 ontwikkeld in de Verenigde Staten. De zaadjes werden voor het eerst in 1935 commercieel op de markt door Harris Seeds, toen nog gevestigd te Coldwater in de staat New York.

Waarom iemand ooit de naam Hot Portugal heeft verzonnen voor een Amerkaanse chilipeper is onbekend gebleven. Misschien was het een geëmigreerde Portugees die chilipeperzaadjes vanuit zijn vaderland had meegenomen om ze in de USA te laten ontkiemen.
De Hot Portugal groeit tot anderhalve meter hoog en zit vol met grote bladeren die de overvloedig groeiende chilipepers beschermen tegen de straling van de zon. Het is een vroegrijpend ras, die echter wel de nodige zomerwarmte nodig heeft om de oogst tot wasdom te laten komen. De meer dan tien centimeter lange chilipepers hebben een dunne, soms wat rimpelige schil en verkleuren van donkergroen tot helder, bijna lipstick rood.

De pittigheid van de Hot Portugal schommelt tussen de 5,000 en 30,000 Scoville Heat Units (SHU's). Afhankelijk van de klimatologische omstandigheden kan hij het ene jaar relatief mild zijn, terwijl hij je het andere jaar verrast met een onverwachte pittigheid. Kenners ontwaren achter die pittigheid een hint van zoetigheid. De Hot Portugal heeft een knapperige bite en een wat nablijvende pittigheid.

Wil je zelf eens proberen om deze bijzondere chilipeper op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.

No comments:

Post a Comment