Een bijzondere chilipeper: Ciliegia Picante

De Ciliegia Picante is een interessante chilipepervariëteit, die populair is in zuidelijke streken van Italië. Nu denk je uiteraard dat Italië het land is van de tomaten, maar het blijkt dat, hoe zuidelijker je komt, hoe pittiger men gewend is te eten. Dat is dan ook de reden dat ook de chilipepers meer geliefd zijn in de warmere zuidelijker delen van Italië dan in het meer regenachtige noorden.
Ciliegia Picante betekent 'pittige kers' in het Italiaans en die naam is goed gekozen want zijn vorm lijkt inderdaad op een wat grote, maar onschuldig lijkende kers of kerstomaat. Vergis je niet want hij wordt ook - en beslist niet ten onrechte - wel Baccio de Satana (ofwel 'Satan's Bes') genoemd. In het Engels staat hij bekend als Satan's Kiss, maar bij een Italiaanse heirloom hoort uiteraard de Italiaanse naamgeving. De pittigheid zit van deze Capsicum annuum zit tussen de 40,000 en 50,000 SHU's.

Het is al een oud smaakvol ras dat door Italiaanse kwekers zorgvuldig wordt beschermd tegen inteelt. Het aparte van deze chilipeper is dat hij ongeveer de helft van zijn pittigheid verliest tijdens het koken. De redelijk scherpe Ciliegia Picante wordt in Italië in vele gerechten gebruikt, maar hij wordt traditioneel gevuld met ansjovis en mozzarella. Vervolgens wordt hij gegrild.

Wil je zelf eens proberen om deze bijzondere chilipeper op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten