Een bijzondere chilipeper: Pequin

De Pequin (of soms ook als Piquin geschreven) is een variëteit van de Capsicum annuum en hij leunt qua afstamming dicht tegen zijn wilde voorouders aan. De naam van deze chilipeper is van Spaande herkomst, want pequeño betekent 'klein'. Die naam is goed gekozen omdat de Pequin met een lengte van circa drie centimeter slechts kleine chilipepertjes oplevert. Maar laat je niet in de luren leggen door zijn geringe afmetingen omdat Pequins qua scherpte behoorlijk pittig is. De scherpte van de Pequins beweegt zich tussen de 30,000 en 60,000 SHU's. De smaak van de Pequin wordt omschreven als citroenerig, rokerig en notig.

Omdat de kleine pepertjes graag door vogels worden gegeten noemt men de Pequin ook wel de Bird Pepper. Deze naam moet niet verward worden met de Birdeye of Bird's eye want die behoort tot de Capsicum frutescens.
Chilipepers staan, zoals al eerder is beschreven, bekend om hun grote reislust. De African Bird's Eye heeft in oostelijke richting zijn heil heeft gezocht en fleurt nu in grote delen van het Afrikaanse continent vele plaatselijke gerechten op. De Pequin heeft juist koers gezet in westelijke richting. Op diverse, geïsoleerd liggende eilanden in de Stille Oceaan zijn tegenwoordig apartevarianten, rassen en cultivars van de Pequin te vinden. Ook hier zijn vogels verantwoordelijk geweest voor de verspreiding van de zaden.

Op de eilandengroep Samoa wordt de Tiny Samoa aangetroffen, terwijl op Guam zogenaamde Boonie peppers in het wild kunnen worden geoogst. Op Saipan, het hoofdeiland van Micronesië, wordt de Doni sali geplukt. Het zijn allemaal varianten van de Pequin. Het leven op die tropische eilanden was al niet zo slecht en met de komst van die chilipepers werden ook de plaatselijke gerechten een stukje pittiger.

Wil je zelf eens proberen om deze bijzondere chilipeper op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.

No comments:

Post a Comment