Een bijzondere chilipeper: Friggitello

De Friggatello (meervoud Friggitelli) is een van oorsprong Italiaanse chilipeper. Hij voelt zich vooral thuis in het hete zuiden van Italië en daar houdt men dan ook van een stuk pittiger voedsel dan de consumenten in het koelere noorden.

Zijn naam is afgeleid van het Italiaanse woord friggere, dat ‘bakken’ betekent. Dat doet ons direct denken aan zijn Spaanse soortgenoot, de Pimiento de Padrón, die ook eerst moeten worden gebakken of geroosterd voordat de Spanjaarden er hun fameuze tapas mee creëren.
De Friggitello is een kleine en milde Capsicum annuum. Italianen zijn zo trots op hun Friggitello dat ze vasthouden aan het idee dat het een apart ras is, maar de werkelijkheid is vermoedelijk iets minder prozaïsch.

Het is eigenlijk een peperoncino (meervoud peperoncini) en deze variant heeft zich over alle landen rondom de Middellandse Zeegebied verspreid. In Spanje, Italië en Griekenland worden ze met smaak gegeten. Wij kennen ze in onze pizza peperone (de meervoudsvorm is dan peperoni).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten