Een bijzondere chilipeper: Long Green (of Golden Greek Pepperoncini)

De Long Green wordt ook wel de Golden Greek genoemd. Hij behoort tot een select groepje van Mediterrane chilipeper, waartoe  ook de Frigitello, de Toscaanse chilipeper en de zoete Italiaanse chilipepers behoren. Vaak zal de Griekse versie wat korter en compacter blijken te zijn dan zijn Italiaanse tegenhangers. Het zijn allemaal Capsicum annuums.

In de USA snappen ze er weer eens niets van, want daar noemen ze de Long Green, vreemd genoeg, Golden Greek Pepperoncini. De term pepperoncini is natuurlijk Italiaans, maar is zelfs in die taal een foutieve term. In Italië zelf gebruikt men voor deze milde en zoetige chilipepers de term pepperoni, hetgeen de meervoudsvorm is van pepperone. De naam pepperoncini is voorbehouden aan de veel scherpere chilipepervarianten.
In het algemeen zijn de Griekse varianten iets zoeter en wat minder bitter dan zijn Italiaanse broertjes en zusjes. De Long Greens zijn zeer mild van smaak met een hint van bitterheid en met slechts een beetje pittigheid (de SHU varieert van 1 tot 1000). Hoewel deze chilipeper vaak ingemaakt wordt in zuur of zout, leent de complexe smaak zich nog beter om hem rauw te consumeren. De Grieken hebben perfecte recepten* voor gevulde chilipepers.

Deze peper doet het ook goed in een ietwat koeler klimaat zoals het onze en je kunt al na een dag of 65 de eerste chilipepers oogsten. De tot tien centimeter grote chilipepers kleuren van licht geelgroen, naar geel en uiteindelijk naar rood.

Dat Griekenland en Turkije niet elkaars beste vrienden zijn moge bekend zijn, maar deze chilipeper heeft vrienden in beide landen: de Griekse Long Green is een onmisbaar onderdeel van de Turkse Iskender kebab, een Turkse versie van het broodje shoarma.

Wil je zelf eens proberen om deze bijzondere chilipeper op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.
* Fried Peppers (Πιπεριές Τηγανιτές)
- Long green peppers
- Olive oil
- Salt, vinegar
Wash and pat the peppers dry. Rinse your peppers and pat dry. Fry your peppers in olive oil until the skins are golden brown. Transfer the peppers to a paper-lined platter and season with sea salt. Serve on plate with a drizzle of extra virgin olive oil and some wine vinegar. Serveer warm.

No comments:

Post a Comment