Een bijzondere chilipeper: Golden Greek Pepperoncini

De Golden Greek Pepperoncini behoort tot een groepje van Mediterrane chilipepers. Tot dit selecte groepje heerlijke chilipepers behoren, onder andere, de Toscaanse chilipepers, de zoete Italiaanse chilipepers en de Golden Greek Pepperoncini. In zijn algemeenheid kun je stellen dat de Griekse peperoncini korter en compacter zijn, terwijl de Italiaanse lang en dun zijn. Het zijn allemaal Capsicum annuums.

De term pepperoncini is natuurlijk Italiaans, maar is eigenlijk een foutieve term. Daarvoor kunnen we de Amerikanen de schuld geven. In Italië zelf gebruikt men voor deze milde en zoetige chilipepers de term pepperoni, hetgeen de meervoudsvorm is van pepperone. De naam pepperoncini is voorbehouden aan de veel scherpere chilipepervarianten.
[Foto: Colleen De Koning]
In zijn algemeenheid zijn de Griekse varianten iets zoeter en minder bitter dan zijn Italiaanse broertjes en zusjes. Pepperoncini zijn zeer mild van smaak, slechts een beetje pittig (SHU 1 tot 1000) en met een hint van bitterheid. Dat alles maakt ze perfect om in te maken in het zuur of zout.

Deze peper doet het goed in een koel klimaat zoals het onze en je kunt na een dag of 65 de eerste chilipepers oogsten. De tot tien centimeter grote chilipepers kleuren van licht geelgroen naar geel en uiteindelijk naar rood.

Dat Griekenland en Turkije niet elkaars beste vrienden zijn is bekend, maar deze chilipeper heeft vrienden in beide landen: de Greek Pepperoncini is een onmisbaar onderdeel van de Turkse Iskender kebab, een Turkse versie van het broodje shoarma.

Wil je eens proberen om deze bijzondere chilipeper op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.  

No comments:

Post a Comment