Een bijzondere chilipeper: Dedo de Moça

De Dedo de Moça ('Mokkavinger') is ook nog in het bezit van een bijnaam: Lady’s Little Finger ('pink van een vrouw'). Het verklaart zijn slanke vorm en lengte. Deze chilipeper is een Capsicum baccatum en zijn pittigeheid schommelt tussen de 10,000 en 15,000. Dat is weliswaar niet extreem heet, maar ook niet zo flauw dat het gebruik nutteloos wordt.
De Dedo de Moça is een basisingrediënt in de Braziliaanse keuken. Deze chilipeper heeft een heerlijke smaak die hem perfect maakt om vers, meegebakken of gedroogd te verwerken in allerhande gerechten. Het feit dat het een Capsicum baccatum is zorgt voor een fruitige en ietwat rokerige smaak. Zijn pittigheid bereikt je hele mond en blijft een tijdje hangen.

Als plant is hij zeer eenvoudig op te kweken. De Dedo de Moça groeit wat ongeremd op en zal een behoorlijke struik worden die chilipepers produceert van gemiddeld vijf centimeter lang. Die chilipepers rijpen via een caleidoscoop aan kleuren: van geel, naar groen, vervolgens weer terug naar geel, gevolgd door oranje om uiteindelijk in rood te eindigen.

In diens gedroogde vorm staat de Dedo de Moça in Brazilië bekend als de Pimenta Calabresa. Deze chilipeper wordt namelijk verwerkt in een bekende Braziliaanse worst die de naam linguiça Calabresa draagt. Jawel, het oorspronkelijke recept van die worst is afkomstig uit Calabrië, een regio in het zuidoosten van Italië. In Calabrië wordt de salsiccia di Calabresa gebakken, terwijl hij in Brazilië wordt gerookt.
Wil je zelf eens proberen om deze bijzondere chilipeper op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten