Een bijzondere chilipeper: Bonda Ma Jacques

De Habanero is een soort shape shifter. Afhankelijk van de plaats en de ondergrond is de vorm van deze variëteit variabel, smaakt hij overal toch iets afwijkend en worden er plaatselijke benamingen voor verzonnen. Oorspronkelijk komen de Habanero's uit het noordoostelijke deel van het tropische Amazonegebied en zijn van daaruit al vroeg verspreid naar Mexico. Er bestaan archeologische vondsten die de komst van de Habenero in Mexico dateren op 6,500 jaar vChr[1]. In Mexico verbouwt men de Habanero's tegenwoordig hoofdzakelijk op het schiereiland Yucatan en daar domineren de oranje gekleurde bessen. Uit het Caraïbisch gebied stammen veelal de rode varianten. Hoewel de naam Habanero zoveel betekent als 'uit Havana' zul je ze juist op Cuba maar heel weinig aantreffen.
De Madame Jeanette is de Surinaamse versie van de Habanero en is ook wereldberoemd in heel Nederland, maar wat moeten we denken van de Bonda Ma Jacques, een zeldzame chilipeper die qua kleur, geur en smaak wel heel erg doet denken aan de Madame Jeanette. Deze cultivar is inheems op het Caraïbische eiland Martinique, gelegen in de nabijheid van Guadeloupe, waar men de populaire televisieserie 'Death in Paradise' opneemt. Beide eilanden behoren tot Frankrijk.

De betekenis van de naam Bonda Ma Jacques is ook veelal onbekend. De benaming stamt echter uit de taal van de Creolen, een bevolkingsgroep die afstamt van voormalige Afrikaanse slaven. De versie, die op Martinique gesproken wordt, heeft behoorlijk wat Franse en Afrikaanse invloeden. Bonda is een van oorsprong Afrikaans woord dat 'billen' of 'achterwerk' betekent. Zowel Ma als Jacques tonen aan dat de Creolen nogal economisch met hun woorden zijn, want Ma wordt gebruikt als verkorting van Madame, terwijl Jacques daardoor de vrouwelijke versie van die naam moet zijn: Jeanette.
Met andere woorden: de Bonda Ma Jacques is een versie van de Madame Jeanette met een vorm die wat weg heeft van een achterwerk. Zo, weet je dat ook weer.

Qua scherpte doet hij ook niet voor een Madame Jeanette onder met een pittigheid die schommelt tussen de 100,000 en 350,000 SHU's. Doordat alle Habanero's als soort Capsicum chinesis zijn, heeft ook de Bonda Ma Jacques een fruitige, naar citrus neigende smaak.

[1] Katherine Chiou and Christine Hastorf: Capsicum spp. at the Preceramic Sites of Huaca Prieta and Paredones, Chicama Valley, Peru for Vanderbilt University - 2012. Zie hier.

Wil je eens proberen om enkele van deze bijzondere chilipepers op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten