Een bijzondere chilipeper: Urfa Biber

Ik heb het al eens eerder gezegd, maar eigenlijk zijn wij in Nederland echte geluksvogels als het om chilipepers gaat. Door onze vroegere koloniën (Indië en Suriname) werden wij al vroeg in contact gebracht met vurige maaltijden waarin chilipepers werden verwerkt.

In ons buurland Duitsland was men niet zo gelukkig en de gemiddelde Duitse maaltijd was, hoewel misschien smaakvol, beslist niet pittig te noemen. In zijn boek Das Chili Pepper Buch vertelt de schrijver Harald Zoschke over zijn persoonlijke kruistocht om de chilipepers in de Duitse keukens te krijgen. Twee dingen hebben hem daarbij bijzonder geholpen. De eerste was de befaamde Nederlandse handelsgeest: vrijwel alle in Duitse supermarkten te koop zijnde chilipepers komen uit Nederlandse kassen. 'Onze' Spaanse pepers zijn onbetwist marktleider in Duitsland. Het tweede feit was dat er in Duitsland grote aantallen Turken zijn komen wonen en die hebben uiteraard hun eetgewoonten uit eigen land meegenomen. Vooral op markten worden Turkse chilipepers verkocht en dus is ook deze aan een Duitse opmars begonnen.

De Urfa biber - ook wel Isot peper genoemd - is een Capsicum annuum met een pittigheid die ligt tussen de 30,000 en 50,000 SHU's. Biber betekent 'peper' in de Turkse taal en Urfa is een regio in zuidelijk Turkije, die grenst aan Syrië. De hoofdstad van die regio is Şanlıurfa, een plaats die in historische tijden bekend stond als Edessa. Het voorvoegsel Şanlı betekent zoiets als 'groot' of 'waardig' en het is een eretitel die de stad kreeg wegens het heldhaftige verzet gedurende de Turkse Onafhankelijksoorlog (1919-1923).
De Urfa biber ofwel de 'peper van Urfa' is ook een waardige chilipeper. Na het plukken worden de chilipepers overdag zongedroogd, terwijl ze 's nachts zorgvuldig worden ingepakt waardoor het vocht uit de chilipepers 'zweet'. Het gevolg van dit proces is dat de chilipepers doorkleuren naar een dieppaarse kleur en een heerlijke rokerige geur ontwikkelen. De chilipepers worden daarna handmatig in vlokken gehamerd en met olijfolie en zout behandeld. De Urfa biber is geen superpittige chilipeper, maar diens smaak heeft wel heerlijk fruitige ondertonen van rozijnen, tabak en chocola, en is mede daardoor zeer geschikt voor vleesgerechten.

Omdat eetgewoonten zich nimmer door landsgrenzen en oorlogen laten weerhouden, wordt in het aangrenzende deel van Syrië een soortgelijke chilipeper gekweekt. In de provincie en gelijknamige provinciehoofdstad Halab wordt de Aleppo Pepper, Halaby Pepper of, zoals de Turken hem noemen, pul biber (de 'gevlokte peper') gekweekt. De plaats Halab was in de Middeleeuwen befaamd onder de naam Aleppo.

De vraag is dus: waarom liggen de Urfa biber chilipepervlokken nog niet volop in de Nederlandse supermarkten?

Wil je eens proberen om enkele van deze bijzondere chilipepers op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten