Een bijzondere chilipeper: Hungarian Hot Wax

In 1683 stonden de Turken met een leger van bijna 140,000 manschappen voor de poorten van Wenen. Met meer geluk dan wijsheid wisten de legers van de Christelijke tegenstanders de onoverwinnelijk geachte Turken te verslaan. Dat bleek het begin van het einde in te luiden voor de Ottomaanse overheersing van zuidoostelijk Europa.

De Turken verdwenen dan wel grotendeels uit Europa, maar dat betekende niet dat hun invloed op het dagelijks leven voorbij was. In een land als Hongarije bleek de nationale keuken verrijkt te zijn met een aantal heerlijke ingrediënten, waaronder uiteraard de paprika. Zonder paprika zou er immers geen goulash zijn.

Maar ook in Hongarije houdt men wel van een beetje pit in hun gerechten en de Hungarian Hot Wax voldoet perfect aan die eis. Het is een redelijk milde chilipepersoort (2500 tot 8000 SHU's). Het is ook een Capsicum annuum. Hij is in het bezit van een wat vettig aandoend uiterlijk, waardoor het lijkt alsof hij met bijenwas is ingesmeerd. Als plant bereikt hij een hoogte van zo'n 70 centimeter. De Hungarian Hot Wax levert behoorlijk robuuste chilipepers op met een lengte van ongeveer 15 centimeter.
De chilipepers van de Hungarian Hot Wax worden in de meeste gevallen geoogst als ze nog geel van kleur zijn. Dus voordat ze echt rijp zijn. Laat je ze doorrijpen dan verkleurt hij via oranje naar rood en wordt dan ook nog wat scherper.

Deze variant is een perfecte keus om in Nederland te kweken omdat hij het ook in ons koudere klimaat goed zal doen en een grote oogst aan chilipepers oplevert. Die overvloedige opbrengst wordt door liefhebbers vaak ingemaakt in het zuur. De vorm van de verse chilipepers maakt hem bovendien zeer geschikt voor heerlijke gevulde chilipepers.

Hoewel hij qua vorm doet denken aan de Sweet Banana is dat toch echt een andere variant. Toch heeft de Hungarian Yellow Wax nog wel wat internationale broertjes en zusjes want in Amerika wonen bijvoorbeeld nog de Santa Fé Grande, de Yellow Hot Pepper en de Güero. De naam van die laatste variant is de Spaanse term voor 'blond' of 'licht getint' en beschrijft de gele kleur.

Wil je zelf eens proberen om deze bijzondere chilipeper op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten