Een bijzondere chilipeper: Aji Charapita

De Aji Charapita wordt ook wel de Peruvian Wild Pepper genoemd. Het is een Capsicum Frutescens, een chilipepersoort die je niet zo vaak zult tegenkomen in Nederlandse kweekkastjes. De Aji Charapita stamt uit de Peruaanse en aangrenzende Boliviaanse regenwouden van de Amazone.
Deze chilipeper produceert honderden bijna ronde gele chilipepertjes, die veelal loodrecht omhoog reiken. Ze zijn klein, met een doorsnede van ongeveer een halve centimeter. De chilipepertjes hebben een krachtig fris, fruitig, citrusachtig aroma dat doet denken aan dat van de Habanero. De pittigheid varieert van 30,000 tot 50,000 SHU's, wat hem ongeveer op hetzelfde niveau brengt als de veel bekendere Cayennepeper.

Zijn populariteit heeft hij in zijn thuislanden, Peru en Bolivia, te danken aan een bijgerecht met de naam criolla, een gezonde mix van gesneden rode uien, citroensap, zout, water, geplette Charapita’s en koriander.

Aji is de oorspronkelijke naam voor chilipeper in diverse Zuid-Amerikaanse talen en de Spanjaarden hebben de term simpelweg overgenomen en dat is eigenlijk veel beter dan het woord dat wij gebruiken. Chilipepers komen immers niet alleen uit Chili en behoren ook niet tot het plantengeslacht waartoe pepers behoren. De naam Charapita stamt uit het Quecha, een oude taal die nog door de Inca's gesproken werd. Daar betekent charapa 'schildpad' en daarmee worden een tweetal Zuid-Amerikaanse soorten zoetwaterschildpadden bedoeld die in de Amazone jungle leven. In het Spaans is dat woord overgenomen, maar heeft het de betekenis gekregen van '(iemand) uit Oost-Peru' ofwel '(iemand) uit de jungle'.

Wil je zelf eens proberen om deze bijzondere chilipeper op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.

4 opmerkingen:

  1. Hallo,
    Hebt u Aje charapita zanden nog? Ik wil graag bestellen.
    Groet, Ba

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zoals onderaan de column staat vermeld zijn de zaadjes te bestellen bij www.peperzaden.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik heb aji charapita zaden hoe moet ik ze kweken

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Precies als alle andere chilipepers. Koop mijn boekje of zie hier: https://www.peperzaden.nl/zaaihandleiding

    BeantwoordenVerwijderen