Een bijzondere chilipeper: Fresno

Een chilipeper met de naam Fresno moet eigenlijk wel uit de plaats Fresno in het Amerikaanse Californië komen en dat klopt. Of beter gezegd dat klopte, want de Fresno is intussen zo populair geworden dat hij veel in de staten Californië, Texas en New Mexico wordt geteeld.
Deze chilipeper, een Capsicum annuum, werd ontwikkeld door Clarence Brown Hamlin en kwam voor het eerst op de markt in 1952. Het Mediterrane klimaat van Californië zorgt voor perfecte omstandigheden en de Fresno wordt daar grootschalig aangeplant. Vooral in de hete, droge zomers en koele van San Joaquin Valley kun je deze chilipeper veelvuldig aantreffen. Hij moet daar concurreren met de druiven, want daar staat het gebied eigenlijk echt om bekend.

Volgroeid is de plant tussen de 60 en 80 centimeter hoog en produceert dan ietwat kegelvormige chilipepers die tussen de vijf en zeven centimeter lang zijn. De rechtopstaande Fresno's verkleuren van fel groen, via oranje naar perfect donkerrood. De Fresno smaakt lichtelijk zoet en is medium heet met een pittigheid die schommelt tussen de 7,500 en 10,000 op de bekende Schaal van Scoville.

De nog milde groene Fresno's kunnen in de zomer worden gekocht, terwijl de wat pittiger rode in de herfst verkrijgbaar zijn. Dat onderscheid zorgt ook voor verschillende culinaire toepassingen.

Fresno chilipepers worden veel gebruikt voor salsas en als bijgerecht bij rijst en zwarte bonen. Door hun dikke wanden drogen ze niet goed en zijn daardoor ongeschikt voor het maken chilipoeder.

De onrijpe groene Fresno's zijn veelzijdiger en kunnen aan veel soorten gerechten worden toegevoegd. Ze voegen een milde pittigheid en smaak toe aan sauzen, chutneys, dipsauzen, relishes, ovenschotels, soepen, stoofschotels en hartige gerechten. Groene Fresnos kunnen ook in hun geheel worden ingemaakt worden. Ze vormen een uitstekende garnering voor diverse Mexicaanse en Zuidwest-Amerikaanse keukens.

Rijpe rode Fresno's hebben wat minder smaak, maar meer warmte. Ze worden vaak toegevoegd aan salsa's, relishes en marinades. Ze zijn ook perfect voor taco's, tostadas, hamburgers, worstjes en hotdogs. Ze zijn groot genoeg om te vullen met kaas, aardappelen, zeevruchten en vlees.

Wil de je zelf eens proberen deze bijzondere chilipeper op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten