Wilde prei

De prei (Allium porrum) die je in de supermarkt of op je bord aantreft is getemd. De wilde versie (llium ampeloprasum) is inheems aan de kusten van de Middellandse Zee en verder in westelijke delen van Azië. Voordat de mens begreep dat de prei een heerlijke groente kon zijn, had de natuur zelf al gezorgd voor enige mutaties. Daardoor ontstonden een vijftal ondersoorten: de prei, de olifantsknoflook (Allium ampeloprasum ampeloprasum), de zilverui (Allium ampeloprasum sectivum) de kurrat of Egyptische prei (Allium ampeloprasum kurrat) en de Perzische prei (Allium ampeloprasum persicum).
[Allium porrum - Moderne prei]

Wilde populaties produceren knollen met een doorsnede van zo'n drie centimeter, bereiken een hoogte van wel 180 centimeter en zijn getooid met een bloemscherm van soms meer dan 500 minibloemen.

Het zal de lezer niet verbazen dat er intussen vele cultivars zijn ontwikkeld om aan de eisen van de moderne consument te voldoen. De huidige prei is daardoor genetisch behoorlijk verzwakt, waardoor hij niet meer is toegerust voor de mogelijke gevaren van klimaatveranderingen. Zou de prei kunnen gedijen in een veel warmer klimaat? Hoe zou hij reageren op de verzilting van teeltgronden?

Het blijkt dat er diverse wilde preien bestaan, zeg maar de oerpreien, de Allium bourgeaui, de Allium commutatum en de Allium ampeloprasum.

Allium bourgeaui groeit het liefst op steile rotsen. Allium commutatum komt voor langs de kust en op kleine rots eilandjes voor de kust. Deze soort kon daarom vaak alleen zwemmend vanuit een boot verzameld worden. Allium ampeloprasum (parellook) is een zogenaamde ruderale soort en komt voor op verstoorde plaatsen zoals (verlaten) akkers.

In 2009 zijn in Griekenland door het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN) van de Universiteit Wageningen op de Peloponnesos en de eilanden Karpathos, Kreta, Andros, Lesbos en Kythera wilde verwanten van prei verzameld. De verzamelde planten zijn gewend aan droge, hete, zoute omstandigheden en bezitten eigenschappen die in onze 'gewone prei' niet meer voorkomen. Interessant voor onderzoekers en het zaad hiervan is wellicht te gebruiken om prei te ontwikkelen die bestand is tegen onze zomers die steeds heter lijken te worden of prei die beter bestand is tegen zoute omstandigheden.

Prei is vaak lastig te vermeerderen en dat geldt zeker voor planten met extreme groeiplaatsen. De vermeerderingen zijn nog in volle gang. Zodra een vermeerdering gelukt is komen de zaden beschikbaar. 

Bron.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten