Een bijzondere chilipeper: Dente de Coyote

De Dente de Coyote is een Italiaanse chilipeper en behoort tot de soort Capsicum chinensis. Het is daarmee directe familie van bijvoorbeeld de Habanero.
[Image credit: Harald Zoschke]
De naam Dente de Coyote betekent 'tanden van de coyote' en deze beschrijft de vorm van de ietwat langwerpige ivoorkleurige chilipepers. Deze cultivar werd oorspronkelijk ontwikkeld door Massimo Biagi, die (1949) in Italië met trots de bijnaam il papa del peperoncino ('de chilipaus') draagt en werkzaam was aan de Agrarische Faculteit van de Universiteit van Pisa.

De Dente de Coyotes groeien snel op en hebben een ietwat bossig uiterlijk. De plant produceert uiteindelijk snel en veel chilipepers met een gemiddelde lengte van een centimeter of vier. Die chilipepers verkleuren van lichtgroen, via ivoorwit tot uiteindelijk bijna helderwit. De pittigheid is vrij beperkt voor een Capsicum chinensis en ligt tussen de 5,000 en 15,000 SHU's.

De chilipepers van de Dente de Coyote zijn zeer geschikt voor directe consumptie in pittige salades, om in te maken en voor het maken van sausjes.

Toch lijkt het dat de oorsprong van deze cultivar in Brazilië gezocht dient te worden. Daar staat een soortgelijke versie bekend onder de naam Coyote Zan White, al is die cultivar een heel stuk pittiger met zijn 60,000 tot 100,000 SHU's.

Wil je zelf eens proberen de Dente de Coyote op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.
Wil je zelf eens proberen de Coyote Zan White op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten