Een bijzondere chilipeper: Takanotsume

Als je ergens maar lang genoeg woont, dan ga je er uiteindelijk ook thuishoren. Datzelfde geldt voor chilipepers. Die groeiden voor het jaar 1492 alleen op het Amerikaanse continent, maar zijn nadien de hele wereld gaan bevolken. Ook in Japan bleek men al snel te gaan genieten van de pittigheid van chilipepers.
De Takanotsume chilipeper, staat elders ook bekend als de Hawk Claw Chili of de Eagle Claw Chili. Met een beetje fantasie doet de vorm van deze chilipepersoort inderdaad ietwat denken aan de klauwen van een roofvogel. De naam Takanotsume kan vertaald worden als 'haviksklauw'. Overigens zou je eerder taka no tsume moeten schrijven dan takanotsume. Voor de nieuwsgierigen onder jullie: taka is 'havik', no is het bezittelijk deel en tsume is 'klauw'.

De Japanners leven op een bergachtig eilandenrijk en maar een klein gedeelte van het land is geschikt voor landbouw. De Takanotsume groeit goed in een pot en bereikt ongeveer 50 cm in hoogte. Ondanks zijn compacte formaat is het een erg productieve plant, met een overvloed aan helderrode, recht omhoog groeiende pepers. Het is een gemakkelijk te kweken chilipeper. Die eigenschappen zorgen er voor dat de Japanners deze chilipeper zelf op hun balkon kunnen opkweken.

De Takanotsume, een Capsicum annuum, wordt veel in de Japanse keuken gebruikt in gerechten die een extra kick nodig kunnen hebben. De nationale keukens van Japan zijn nog steeds behoorlijk traditioneel en bovendien niet echt pittig. In de meer dan 500 jaar na de introductie van chilipepers in het land zijn er toch geleidelijk wat veranderingen ingeslopen.

Deze chilipeper is zelfs een van de belangrijkste ingrediënten van Shichi-mi tōgarashi ('zeven-kleuren peper'), kortweg shichimi genoemd. Andere ingrediënten zijn Szechuanpeper, zongedroogde sinaasappelschil, sesamzaad, knoflook, zeewier (nori), maanzaad en de geraspte schil van de yuzu, een Japanse citrusvrucht.

Bovendien zijn Takanotsume pepers uitstekend om te drogen en kan men er smaakvolle chili flakes en pittig poeder van maken. Het inmaken van deze pepers is ook een mooie manier om hun unieke smaak voor later gebruik te behouden.

De pittigheid van de helderrode Takanotsume schommelt rond de 100,000 SHU en dat maakt 'm toch redelijk pittig. Ter illustratie: het is ongeveer een derde van de power van de Habanero, die zo'n 300,00 SHU kan behalen.

Wil je zelf eens proberen deze bijzondere chilipeper op te kweken, dan kun je hier de zaadjes bestellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten