Insalata Caprese all'Americana

Zoals we hier al eerder hebben opgemerkt is de Salade Caprese (Insalata Caprese), die beroemde Italiaanse salade geen klassiek gerecht. Deze salade ontstond pas in het jaar 1924 toen de Italiaanse dichter Filippo Tommaso Marinetti (1876-1944) zich verveelde en geïrriteerd raakte toen hij opnieuw een bord pasta kreeg voorgeschoteld. Maar wat had hij anders verwacht: Hij verbleef immers op het Italiaanse eiland Capri. Hij vond plotseling dat pasta maar 'ouderwets' was en eiste iets nieuws. De keuken was uiteraard niet op zo'n onverwacht verzoek berekend en de wanhopige kok greep snel wat verse ingrediënten, die in de keuken rondslingerden, en drapeerde deze op een stokbrood. Wat extra vierge olijfolie en peper eroverheen en de Insalate Caprese was geboren.
Maar omdat deze salade nieuw was, bestaat er geen traditie die streng eiste dat de ingrediënten strikt hetzelfde moesten blijven. De Insalate Caprese ofwel de Salade Caprese kon dus naar eigen smaak en lokale producten aangepast worden aangepast zonder dat je de hoon over je uitgestort kreeg.

Toch moet je ietwat oppassen met je creativiteit. Zeker als Amerikanen besluiten dat ze een gerecht kunnen 'verbeteren'. De Amerikanen staan nu niet direct bekend om hun hoogwaardige culinaire prestaties.

Een Amerikaanse variatie op een klassieke Salade Caprese willen we je toch niet onthouden. In deze Insalata Caprese all'americana ('salade Caprese op Amerikaanse wijze') wordt een ingrediënt uit de Nieuwe Wereld dat al deel uitmaakt van het gerecht, de tomaat, gekoppeld aan dat andere bekende ingrediënt van het Amerikaanse continent: maïs. De twee gaan uitstekend samen met de milde mozzarella.

Het is een gerecht dat aan al je criteria voor een perfect zomergerecht voldoet: kleurrijk, smakelijk en heel snel klaar. Het zou een heerlijk bijgerecht kunnen zijn voorbij een barbecue.

Het zal geen verbazing wekken dat deze variant is verzonnen door een Italiaanse immigrant.

Ingrediënten
- 4 tot 6 tomaten (in plakjes gesneden)
- 150 gram maïskorrels (blik)
- 2 bosuien (fijngesneden)
- 150 gram rucola
- Sap van een halve citroen of limoen
- Mozzarella (in dunne plakjes gesneden)
- Extra vierge olijfolie
- Zeezout en peper
- Enkele blaadjes basilicum of munt (ter decoratie)

Bereiding
- Maak een bed van rucola op een schaal en druppel daarover rijkelijk de extra vierge olijfolie.
- Leg de plakjes mozzarella en de plakjes tomaat op de rucola.
- Strooi de maïskorrels over de salade.
- Giet het citroensap of limoensap over de salade.
- Breng op smaak met zeezout, peper en extra vierge olijfolie.
- Strooi daarover nog wat gescheurde basilicum- of muntblaadjes.

Suggestie:
Vervang de mozzarella door feta voor een iets pittiger creatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten