Een bijzondere meloen: Moon and Stars

De geschiedenis van een vrucht of groente is vaak rommelig. Voor de 'Moon and Stars', een bijzondere watermeloen (Citrullus lanatus), is dat zeker niet anders.
Volgens het ene verhaal verscheen de 'Moon and Stars' een paar jaar voor 1900 op het toneel. Tot 1920 kwam je zaden voor deze watermeloen met enige regelmaat tegen in oude catalogi, maar na 1920 leek de 'Moon and Stars' weer te zijn verdwenen. Velen dachten dat hij voorgoed tot de geschiedenis behoorde.

Een andere versie meldt dat het zaad van deze meloen in 1927 op de markt werd gebracht door Peter Henderson & Co als de 'Sun, Moon and Stars' watermeloen. Het bedrijf verklaarde dat ze het zaad hadden gekregen van een meloenenteler uit Rocky Ford (Colorado, USA). Deze watermeloen had zich goed had aangepast aan de omstandigheden in de meeste regio's van de Verenigde Staten, werd redelijk populair, maar het telen ervan bleek uiteindelijk economisch niet meer haalbaar. Daardoor verdween deze variëteit rond 1970 uit het zicht.

Maar toch was het niet helemaal een geval van 'uit het oog, uit het hart', want Kent Whealy, begon in 1977, samen met andere leden van de Seed Savers Exchange, een speurtocht naar zaad van deze watermeloen.

Die speurtocht werd bemoeilijkt doordat de 'Moon and Stars' onder meerdere namen bekend had bestaan, waaronder 'Long Milky Way Moon and Stars', 'Pink Flesh Amish Moon and Stars', 'Sun', 'Van Doren’s Moon and Stars', 'Yellow Flesh Moon and Stars', en meer. In 1980 noemde Ken Whealy de zo gewilde watermeloen in een lokaal televisieprogramma in Kirksville (Missouri, USA). Toevallig keek Merle Van Doren, een boer in de buurt van Macon (Missouri, USA) en zocht contact met Ken Whealy. Van Doren verraste Kent met het nieuws dat de meloen helemaal niet was uitgestorven, want hijzelf kweekte deze ongewone watermeloen met zijn gevlekte bladeren al jarenlang.

De 'Moon and Stars' is een watermeloen met een dikke donkergroene schil met prachtige heldergele vlekken. De bladeren zijn lichtgroen met daarop eveneens die gele vlekken. Het vruchtvlees is roze en erg zoet. De watermeloenen kunnen tot 18 kilogram zwaar worden.

Tegenwoordig is deze variëteit zo populair onder hobbytelers dat er geen enkele kans meer bestaat dat hij weer uit het zicht van de geschiedenis verdwijnt.

Wil je zelf eens proberen deze bijzondere meloen op te kweken, dan kun je hier de zaadjes bestellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten