Een bijzondere pompoen: Musquée de Provence

Zelfs iemand met maar een beetje gevoel voor taal zal direct begrijpen dat de oorsprong van de Musquée de Provence in het zuiden van Frankrijk te vinden is. De Provence is de meest zuidwestelijke provincie van Frankrijk en daar heerst een Mediterraan klimaat. De zwoele warmte is perfect voor het telen van pompoenen.
De Musquée de Provence is een heirloom en is een variëteit van de Curcubita moschata. De soortnaam moschata is Latijns voor 'muskusachtig' en duidt op de ietwat muskusachtige geur van deze pompoenen. De soort heet in Nederland muskaatpompoen. En, jawel, de naam Musquée de Provence betekent inderdaad 'de muskusachtige uit de Provence'.

De Musquée de Provence squash is middelgrote tot grote pompoen die, afhankelijk van de zomerse temperaturen, wel een kilo of tien zwaar kan worden. Deze variëteit is rond met een afgeplatte vorm. De gladde korst is voorzien van diep ingesneden ribben. Qua kleur rijpt hij van een gevlekt groen naar een prachtige oranjebruine kleur die doet denken aan die van terracotta.

Het dikke, fijne, stevige vruchtvlees is bevat een kleine centrale holte die maar weinig vezels bevat en deze is gevuld met platte, crèmekleurige, traanvormige zaden. Klaargemaakt heeft de Musquée de Provence zacht oranjerood vruchtvlees, heeft een milde, pittige geur en een zoete smaak.

Als je hem zelf wilt opkweken dan moet je rekening houden met minimaal 120 dagen voordat je van de oogst kunt gaan genieten. Musquée de Provence is een van de weinige pompoenen die ook rauw kan worden gegeten en staat tevens bekend om zijn lange houdbaarheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten