Een bijzondere chilipeper: Tap de Cortí

De Tap de Cortí is een chilipeper die alleen op het Spaanse eiland Mallorca wordt geteeld. Deze chilipeper is een vermomde paprika, want hij heeft geen hitte. Het zijn kleine, zoete paprika's met de vorm van een kleine chilipeper. Ze zijn wat druppelvormig van hebben een gemiddelde lengte van zo'n zeven centimeter. Gedroogde en vermalen Tap de Cortís worden vooral toegepast als pittige smaakmaker in de sobrasada, een traditionele Balearische worst. Deze worst is vrij zacht en zelfs smeerbaar.
De naam Tap de Cortí beschrijft zijn vorm, want 'tap' betekent 'plug' of 'taps(vormig)' in het Catalaans.

Deze paprika kwam aan het eind van de zestiende eeuw aan land op Majorca en werd al snel een populair gewas. De Tap de Cortí was zelfs Aartshertog Ludwig Salvator van Oostenrijk (1847-1915) opgevallen. Hij heeft jarenlang op het eiland gewoond en hij schreef dat de paprika voornamelijk gebruikt werd als smaakmaker nadat deze zongedroogd was. Hij vond de kwaliteit van de Tap de Cortí een stuk beter dan de geïmporteerde versies.

De Tap de Cortí wordt in de meeste dorpjes van Mallorca geteeld. Na de oogst worden ze aaneen geregen tot zogenaamde ristra's. Die worden aan de gevels van de huizen gehangen om ze zo in de zon te drogen. Hoewel de indruk wordt gegeven dat dit een oeroud gebruik is, tonen oude foto's van het eiland dat er in de jaren 80 van de vorige eeuw een stuk minder ristra's hingen.

Vanaf de jaren 70 konden de plaatselijke boeren namelijk niet meer concurreren met de veel goedkopere import, maar toen werd er een actie gestart om de Tap de Cortí van de ondergang te redden. Dat is dus gelukt.

In het (gratis) kookboek van Aviko met de titel 'Het Culinaire Hart van de Méditerranee' staan leuke recepten die gebruik maken van de Tap de Cortí.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten