Binnenkort: bloemkool op een steel

Ze staan nog op proefvelden, maar binnenkort kun je in de supermarkt een nieuwe variëteit bloemkool aanschaffen. Deze nieuwe variëteit, waarbij kleine bloemkoolroosjes op lange groene stelen groeien, wordt cauliflorettes genoemd. Deze variant is al langer ook bekend bij broccoli onder de naam Bimi.
Het is de bedoeling dat de consument het bloemkoolroosje met steel in zijn geheel in een pan wokt of op de barbecue legt en vervolgens ook in zijn geheel opeet.

Over de veredeling zegt Sjaak van der Ploeg, hoofdveredelaar groentezaden van Syngenta Seeds, dat sprake is van een toevalstreffer. ‘Wij zoeken naar nieuwe variëteiten voor de teelt van bloemkool die een langere stronk hebben omdat ze dan gemakkelijker te oogsten zijn. Bij één van de kruisingen voor dit veredelingsdoel kwamen we toevallig deze variant tegen met meerdere lange stelen aan één plant.’

De veredelaars van Syngenta Seeds zijn daar vervolgens mee aan de slag gegaan en hebben er met name voor gezorgd dat ook de stelen onder de bloemkoolroosjes goed eetbaar zijn. De eerste variëteit die Syngenta in 2021 presenteerde was Icestem.

Dit nieuwe ras werd in 2020 op kleine schaal al geteeld in het Verenigd Koninkrijk en komt in het teeltjaar 2022 ook beschikbaar voor Nederlandse telers, vertelt Van der Ploeg. ‘Komende jaren verwachten we meer rassen van deze bloemkoolvariant. We willen in elk geval de heldere witte kleur, die kenmerkend is voor onze bloemkool, inkruisen en ook andere kleuren als paars en groen. De bloemkolen op steeltjes zijn dan als mooi kleurenpalet verkrijgbaar voor de consument.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten