Een bijzondere chilipeper: Chilhuacle Negro

Hij lijkt een beetje op een kleine paprika. De Chilhuacle Negro behaalt een waarde van slechts  1,200 tot 2,000 op de beroemde Schaal van Scoville. Verwijder je ook nog eens de zaden en zaadlijsten dan blijft er nauwelijks pittigheid over.
Deze zeldzame chilipeper, een Capsicum annuum, wordt traditioneel slechts verbouwd in de gemeente San Juan Bautista Cuicatlán, gelegen in de Cañada vallei in Oaxaca, een provincie in het zuiden van Mexico. Zo zeldzaam is deze variëteit tegenwoordig dat liefhebbers van chilipepers zich de laatste tijd inspannen om hem te redden van de vergetelheid.

De Chilhuacle Negro werd al door de Azteken verbouwd. De naam 'Chilhuacle' is een samensmelting van twee woorden uit het Nahuatl, de taal der Azteken, waar chili (chilipeper) betekende en huactli 'oud'. Het is dus een oeroude peper, zelfs voor de Azteken. De aanduiding negro betekent natuurlijk 'zwart' in het Spaans, al is de kleur meer donkerbruin dan (neigend naar) zwart.

Zo, hoe smaakt deze bijzondere chilipeper is de logische vraag. De smaak van de Chilhuacle Negro wordt omschreven als wat zoetig met sterke tonen van cacao, tabak en zuidvruchten. Het is het belangrijkste ingrediënt van mole negro, een traditionele Mexicaanse saus en marinade. Als we naar de oorsprong van mole (denk ook: guacamole) gaan speuren dan komen we de Azteken alweer tegen. In hun taal betekende mōlli 'tot saus geprakt'. Doordat de Chilhuacle Negro een donkere kleur heeft, krijgt ook de saus een donkere kleur.

Je kunt je afvragen waarom deze heerlijke chilipeper uit de gratie raakte. Het heeft simpelweg te maken met het feit dat deze variëteit een beetje meer onderhoud vraagt dan andere chilipepersoorten. De wat hogere planten dienen namelijk aan stokken te worden opgebonden of moeten worden teruggesnoeid tot een meer compacte plant. Voor liefhebbers is dat uiteraard geen probleem, maar voor commercieel ingestelde bedrijven natuurlijk wel.

Zaai de Chilhuacle Negro binnenskamers in het vroege voorjaar. Laat ze op de vensterbank ontkiemen. Plant ze buiten in de kas als de temperaturen wat aangenamer worden of eind mei in de volle grond. In het najaar kunnen de planten worden opgepot en op de vensterbank zelfs nog doorproducen. Deze chilipeper start zijn leven in de bekende groene kleur, maar verkleurt uiteindelijk tot chocoladebruin. Overigens zijn er ook nog twee andere versies: de rode (chilhuacle rojo) en de gele (chilhuacle amarillo).

Wil je zelf eens proberen om deze bijzondere chilipeper op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten