Een bijzondere chilipeper: Keriting

De keriting (of cabe keriting) is een Capsicum annuum uit Maleisië. Hij wordt vaak gezien als een heirloomvariëteit en dat betekent dat dit ras oorspronkelijk slechts door één familie of zelfs een hele dorpsgemeenschap plaatselijk werd gekweekt. Hij is duidelijk verwant aan de Chinese Kung Pao.
Deze chilipeper levert een grote, wijdstaande struik op die een hoogte van een meter kan bereiken. De keriting draagt vrucht met een grote hoeveelheid zeer lange dunne en kronkelige chilipepers, die rijpen van donkergroen naar rood. Qua pittigheid wordt hij ingedeeld van mild tot pittig (3,500 tot 10,000 SHU's).

Te vaak wordt hij foutief benoemd als 'kerinting' (met een extra 'n'). In het Maleis of modern Indonesisch bestaat dát woord echter niet, maar betekent het woord keriting 'krullen' of 'krullend (haar)'. Het verklaart de slanke en gebogen vorm van de chilipepers.

Officieel is de keriting een eenjarige plant, maar zoals vele chilipepers kan hij bij een milde winter overleven en het volgende voorjaar opnieuw uitlopen. Dan bestaat de kans dat hij als tweejarige plant zo sterk is dat hij in de tuin als vaste plant blijft staan. Gooi dus nooit je uitgebloeide chilipeperplanten in de vuilcontainer, maar geef ze een tweede kans op een beschut plekje in je tuin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten