Een bijzondere chilipeper: Wiri Wiri

In het noordoosten van Zuid-Amerika liggen een drietal landen knus naast elkaar. Van oost naar west komen we Guyana (voormalig Brits Guyana) tegen, gevolgd door Suriname (Nederlands Guyana) en tot slot het nog steeds tot Frankrijk behorende Frans Guyana. Ooit bestond er ook een Spaans Guyana (thans deel van Venezuela) en een Portugees Guyana (al heel lang deel van Brazilië). Alle gebieden worden voor het grootste deel door de jungle van de Amazone bedekt.

In het tegenwoordige Guyana groeit, verscholen in het regenwoud, de Wiri Wiri.
De Wiri Wiri is een relatief zeldzame chilipeper en behoort tot de Capsicum frutescens, ook al een chilipepersoort die je niet vaak tegenkomt. De naam wiri wiri komt uit de Creoolse taal, het Sranan Tongo, dat in Suriname wordt gesproken. Daar betekent wiri wiri zoiets als 'kruid', 'struikje' of 'kruidachtig struikje'. Vermoedelijk is het een verbastering van piri piri, wat op zichzelf ook al een Afrikaanse 'vertaling' was van het woord chilipeper. Daar bestaan namelijke geen meervoudsvormen en één chilipeper is dan een piri en meerdere chilipepers zijn dan piri piri.

De Wiri Wiri lijkt op een onschuldige kers, maar hij verstopt een behoorlijke pittigheid in zijn kleine vruchtlichaam. De pittigheid schommelt tussen de 100,000 en 350,000 SHU's en dat betekent dat de maximale pittigheid die van de Habanero evenaart.

Deze chilipeper heeft een heel snel merkbare hete smaak met een ondertoon van de zogenaamde vijfde smaak. Die vijfde smaak wordt door de Japanners umami ('hartig') genoemd en is (voornamelijk) het gevolg van de aanwezigheid van het aminozuur glutamaat. Goede bronnen van glutamaat zijn oude kaas en tomaten. Vandaar dat sommigen een bijsmaak van tomaat in de Wiri Wiri menen te herkennen.

De lokale bevolking gebruikt deze chilipepers nog dagelijks gebruikt in gerechten als stoofpotten en soepen, maar ook voor hun speciale peperrum. Een traditioneel kerstdiner in Guyana is niet compleet zonder varkensvlees, gevuld met tijm en Wiri Wiri chilipepertjes.

De bevolking van dit land claimt dat het niet alleen een belangrijk ingredient is in vele gerechten, maar dat het ook de reden is dat ze er zo goed uitzien, zo lang leven en zo'n mooie huid hebben. Hoewel die beweringen ietwat overdreven zijn, lijkt het mij toch een perfecte chilipeper om in je Caraïbische gerechten te gebruiken.

Wil je zelf eens proberen om deze bijzondere chilipeper op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten