Een bijzondere chilipeper: Devil's tongue

Zelden verklaart een naam al perfect wat voor chilipeper je in handen hebt. Inderdaad lijkt de vorm van deze chilipeper ietwat op een tong en hij is duivels heet met een waarde van circa 500,000 op de bekende Schaal van Scoville. Devil's tongues behoren tot de Capsicum chinensis en we kunnen dus vermoeden dat deze variant gerelateerd is aan de habanero.
Dat kán kloppen, maar de ontstaansgeschiedenis van de devil's tongue is onzeker. Niemand weet precies waar hij voor het eerst is ontstaan of gekweekt. Men neemt voor het gemak maar aan dat de devil's tongue voor het eerst ontdekt is in de jaren 90 van de vorige eeuw op de akker van een Amish in Pennsylvania (USA). De beste man teelde, nog steeds volgens de verhalen, habaneros en de natuur greep dus persoonlijk in. Misschien wilde Moeder Natuur alleen maar bewijzen dat zij in staat was zijn eeuwenoude tradities een moment te doorbreken.

De devil's tongue heeft qua uiterlijk veel weg van de fatalii, een chilipeper die stamt uit Centraal-Afrika en die is ontwikkeld uit chilipepers die terugkerende ex-slaven meenamen naar het thuisland van hun voorouders. Ook die familiegelijkenis kán kloppen omdat die ex-slaven vermoedelijk ook habanerozaadjes mee naar Afrika hebben genomen.

De devil's tongue is van nature geel, zoals ook vele habaneros, maar men is er in geslaagd om ook een rode variant te creëren. De ietwat gerimpelde pepers verkleuren gedurende het rijpen van groen naar goudgeel. De pepers worden ongeveer 5 tot 7 cm lang en hebben een diameter van 2,5 tot 4 cm. De chilipeperplant zelf wordt tot zo’n 100 cm groot.

Wil je deze chilipeper eens proberen dan kun je hier de zaadjes bestellen.

No comments:

Post a Comment