Een bijzondere chilipeper: Cayenne

Cayenne is zowel de hoofdstad van Frans Guyana, het buurland van Suriname als de rivier waaraan de stad is gelegen. De geschiedenis van Frans Guyana is een beetje een ratjetoe. De Spaanse kolonisten landden er het eerst, maar vonden het gebied te heet en te arm in grondstoffen om zich er druk over te maken en lieten het links liggen. Pas in 1604 werd het ingenomen door de Fransen, al snel verjaagd door de Portugezen. De Fransen keerden in 1643 terug en stichtten de hoofdstad Cayenne. Daarna kwartetten de Fransen, Nederlanders en Engelsen nog een tijdje met het gebied. Pas in 1814 keerde de rust terug en werd het een officieel Frans overzees gebied.

Er gebeurde maar bitter weinig in Frans Guyana, mede doordat het hete, klamme klimaat alle energie uit je lichaam zoog. Dat bracht de Fransen echter op een idee: ze stichtten een strafkolonie op het voor de kust liggende eiland Île du Diable ('Duivelseiland'). Die deed van 1852 tot 1938 dienst en werd mede berucht doordat de Joodse Captain Alfred Dreyfus er vier lange jaren volkomen onschuldig werd vastgehouden onder erbarmelijke omstandigheden.
Je zou dus verwachten van Frans Guyana geen enkele positieve bijdrage aan de wereldgeschiedenis zou opleveren, maar dan heb je het mis. Het zo hete, klamme tropische klimaat is namelijk uitermate geschikt voor chilipepers. De Cayennepeper is waarschijnlijk wel de meest bekende variant in Nederland geworden, doordat bami- en nasipakketen vaak vergezeld gaan met een enkele Cayennepeper.

De Cayennepeper wordt gezien als een mediumhete chilipeper met een waarde van 30,000 tot 50,000 op de Schaal van Scoville. Deze rode chilipeper, een Capsicum annuum, kan uitgroeien tot een lengte van wel 25 centimeter, maar in de supermarkt houdt het met 12 centimeter wel op. De plant is zeer productief.

De naam Cayenne is een verbastering van het woord quiínia uit de uitgestorven taal het Oud-Tupia, dat door enkele stammen in het Caraïbisch gebied gesproken werd. Quiínia betekent 'peper', waardoor Cayennepeper dus eigenlijk 'peperpeper' betekent.

Het is een leuk idee om de zaadjes uit een paar Cayennepepers te bewaren en na een tijdje uit te zaaien. Een eenvoudige zaaihandleiding is hier te vinden.

Tegenwoordig kun je ook genieten van nieuwe varianten van deze bijzondere chilipeper, waaronder de Cayenne Golden, de Cayenne Purple of de Cayenne Long Slim.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten