Een bijzondere chilipeper: Serrano

Ook de Serrano is een variant van de Capsicum annuum en stamt oorsronkelijk uit de bergachtige regionen van de Mexicaanse staten Puebla en Hidalgo. Juist dat zijn de gebieden waar in een ver verleden de Olmecs en de Azteken hun machtscentra hadden. Deze volkeren worden mede daardoor in verband gebracht met de eerste domesticatie van de oerchilipepers en dat betekent dat de Serrano ook een zeer oude variëteit is. Opmerkelijk is dat deze Capsicum annuum harige bladeren heeft,

Het Spaanse woord serrano betekent in samengestelde woorden ‘bergen’ en 'heuvels', terwijl het als zelfstandig naamwoord ‘bergbewoner’ betekent. Het is daarmee verwant aan sierra, dat een bergketen in het Spaans verwoordt en uiteindelijk afkomstig is van het Latijnse woord serra ('zaag'). Slim van die Romeinen, want nu je die afkomst begrijpt, zie je die getande bergketens zo voor je.
Als chilipeperplant kan de serrano tot vrij grote hoogten reiken: hij kan tussen de 50 en 150 centimeter hoog worden. Deze chilipeperplant kan wel 50 chilipepers per oogst opleveren. Onrijpe chilipepers zijn, zoals zo vaak, groen, maar zullen tijdens en na het rijpen varieren qua kleur. Ze zullen, afhankelijk van de variëteit, tot rood, bruin, oranje of geel rijpen.

Omdat de Serrano’s gewend zijn aan echte zwoele tropische omstandigheden zullen ze het best tot hun recht komen bij gemiddelde temperaturen van zo’n 24oC en dat bij een zeer hoge luchtvochtigheid. Dat betekent ook dat dit ras in ons land slechts in een kas opgekweekt zal kunnen worden.

De pittigheid op de bekende Schaal van Scoville wordt geraamd op 10,000 tot 25,000 en dat betekent dat het – voor liefhebbers tenminste – een vrij milde chilipeper is. In Mexico worden ze in het algemeen rauw gegeten en bezitten een frisse, scherpe bite, die iets scherper is dan een jalapeño (de Spaanse peper in je bami- of nasipakket).

En ja, serrano ham ofwel jamón serrano, betekent inderdaad 'ham van de bergen'. In de Spaanse hooglanden is de wind droog genoeg voor het perfect drogen van ham.

Wil je eens proberen om deze bijzondere chilipeper op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen. Overigens is er tegenwoordig ook een paargekleurde variant, de Serrano Purple. De zaadjes zijn hier te koop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten