Een bijzondere chilipeper: Pimiento de Gernika

Pimiento de Gernika behoren tot de soort Capsicum annuum en zijn een ras van groene chilipepers die traditioneel verbouwd worden in een gebied in het uiterste noordwesten van Spanje. We kunnen het gebied nog wat preciezer omschrijven door te melden dat deze chilipepers beroemd zijn in het noordelijke deel van de Baskische regio. Dat gebied heeft een typisch Atlantisch klimaat met koele winden en heel veel regen. Juist dat levert de optimale omstandigheden op waarbij de Pimento de Gernika het best tot zal groeien.
Het zaad, kennis van de teelt zijn van generatie op generatie doorgegeven en zijn zogenaamd een zorgvuldig bewaard geheim. Zogenaamd, want het is namelijk helemaal niet zo moeilijk om chilipepers te verbouwen. Iedereen kan het. De Pimientos de Gernika zijn ietwat langwerpige milde (500 SHU's) en zoetsmakende chilipepers die behoren tot dezelfde familie als vrijwel alle andere Mediterrane groene chilipepers.

De Pimiento de Gernika wordt geoogst wanneer hij nog groen is, vandaar dat hij ook wel de Pimientos verdes de Gernika genoemd wordt. Hij wordt slechts licht geroosterd en daarna opgediend met wat olijfolie en zeezout. De grotere exemplaren worden soms met geitenkaas gevuld en daarna gefrituurd.

Pimiento de Gernika betekent natuurlijk simpelweg 'Peper van Gernika' en dat is de Baskische vorm van het Spaanse Guernica.

Guernica is uiteraard bekend geworden doordat de historische binnenstad van deze plaats op 26 april 1937 lafhartig door de Duitse Luftwaffe met de grond gelijk werd gemaakt. De Basken, altijd dwars en strijdend voor onafhankelijkheid, hadden natuurlijk in de Spaanse burgeroorlog de 'verkeerde kant' gekozen. Twee dagen na de aanval bezetten de troepen van dictator Franco de stad.
Naar aanleiding van dit bombardement schilderde Pablo Picasso zijn beroemde muurschildring 'Guernica', dat al snel te zien was op de Wereldtentoonstelling van 1937 in Parijs. Het bevindt zich sinds 1992 in het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía in Madrid. Niet in Guernica, waar het thuishoort.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten