Een bijzondere chilipeper: Adjuma

De tot een feloranje kleur rijpende Adjuma (of Aji Umba of zelfs Ojemma) is een chilipeper uit het Caraïbisch gebied. Er zit een fruitige, naar citroen neigende geur en smaak aan de rijpe chilipeper. Het is daardoor ook duidelijk dat de Adjuma tot dezelfde familie moet behoren als de Habanero (Yucatan, Cuba), Madame Jeanette (Suriname), Bonda Man Jacques' (Martinique, Guadeloupe) of Scotch Bonnet (Jamaica). De familiegelijkenis is zelfs zo groot dat de Adjuma soms als een Madame Jeanette in de supermarkt ligt.
De Adjuma is een Capsicum chinense en dat is toch al een chilipepersoort die bekend staat om zijn smaakvolle chilipepers. De pittigheid van de Adjuma wordt geraamd op maximaal 325,000 SHU en daarmee hoort hij perfect binnen zijn familie.

De plant reikt tot een hoogte van zo'n 70 centimeter. Na zo'n 100 dagen na het zaaien kunnen de chilipepers geoogst worden, al moet je bij een wat mindere zomer rekening houden met een nog langere periode. Deze dunwandige chilipeper is gewoonlijk zo'n vier centimeter lang en drie centimeter breed. De Adjuma rijpt af van lichtgroen naar geel.

De naam Adjuma is een verbastering van Aji Umba. Aji is de naam die de plaatselijke bevolking aan chilipepers heeft gegeven, terwijl Umba in een Azteeks dialect 'aarde' betekent.

Wil je zelf eens proberen om deze bijzondere chilipeper op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten