Een bijzondere pompoen: Black Futzu

Met een naam als Black Futsu is het mogelijk dat je verwacht dat deze pompoen uiteindelijk tot zwart zal rijpen. Dat is echter niet het geval, want hij start zijn rijpingsproces met een diepe donkergroene kleur, die men soms als zwartgroen aanduidt. Via die niet bestaande kleur rijpt de Black Futsu naar een warme oranje kleur.
Het is een vrij zeldzame heirloom ('erfstuk'), die afkomstig is uit Japan. Daar wordt hij al sinds het begin de 17de eeuw geteeld, nadat de zaden eind van de 16de eeuw door Portugese zeevaarders vanuit hun nieuwe Amerikaanse koloniën naar Japan waren overgebracht. De naam Futsu vernoemt een gelijknamig dorp, gelegen op het Chiba-schiereiland, gescheiden van Tokyo door het water van de Baai van Tokyo. Chiba was ook al het toneel van de avonturen in de roman Shogun (1975) van James Clavell.

Deze Japanse variant is een Cucurbita moschata, een pompoensoort die een wat muskusachtige of nootachtige geur en smaak heeft. Het is een relatief kleine pompoen die een omvang kan hebben van 10 tot 30 centimeter. Zijn uiterlijk is zeer onregelmatig, met de nodige bobbels en wratten op de schil. Ook deze schil is eetbaar. Het vruchtvlees is prachtig oranje van kleur.

De Black Futsu's moeten aan hun liaan afrijpen en pas geoogst worden wanneer de zaden zich volledig ontwikkeld hebben en de schil leerachtig is geworden. Per liaan levert dit ras drie tot vijf vruchten met een gemiddeld gewicht van iets meer dan een kilo.

Deze pompoen is perfect om te roosteren, gebakken in tempuradeeg, gepureerd en verwerkt in soep of pastei. In Japan maken ze hem in in het zuur. Bovendien wordt hij ook rauw in gerechten verwerkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten