Een bijzondere chilipeper: Cyklon

We hebben al veel vaker opgemerkt dat chilipepers zich uiteindelijk echte kosmopolitische planten hebben getoond. Normaal gesproken worden deze wereldburgers al snel met het etiket ‘exoten’ getooid en dat betekent in de meeste gevallen geen goed nieuws voor de inheemse flora. De chilipeper is de uitzondering op die regel en zijn aanwezigheid wordt immer bijzonder op prijs gesteld.
Ook in Polen is de chilipeper neergestreken, want de Cyklon is een Poolse heirloom en kan tegen stootje. Zorg echter wel dat de kans op nachtvorst echt verdwenen is voordat deze variëteit buiten wordt uitgeplant. De plant kan een hoogte van zo’n 90 centimeter bereiken. De Cyklon levert uiteindelijk een rijke oogst met circa tien centimeter lange chilipepers met een doorsnede van zo’n drie centimeter. Gedurende het groeiseizoen verkleuren deze chilipepers van groen tot dieprood.

Qua scherpte is de Cyklon zeer mild te noemen en met 100 tot 500 SHU’s is zijn lage plaats op de bekende schaal van Scoville wel verklaard. De Cyklon is zeer geschikt voor het maken van een salsa of als onderdeel van een knapperige salade. Deze chilipeper is eenvoudig te drogen en is daardoor perfect voor het maken van de pittige Poolse paprikapoeder.

Wil je zelf eens proberen om deze bijzondere chilipeper op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten