Een bijzondere chilipeper: Rocoto

De rocoto is een ietwat zonderlinge peper want hij behoort tot de weinige gedomesticeerde varianten van de Capsicum pubescens. In het Latijnse woord pubescens herkennen we ook nog het Nederlandse woord 'puberteit' en dat klopt want pubescens heeft een aantal betekenissen, die allemaal met opgroeien te maken hebben. Het woord pubes betekent in het Latijn 'volwassen', 'mannelijk' en 'volgroeid'. Bij het volwassen worden krijgen jongvolwassenen immers voor het eerst haar op plaatsen waar dat voorheen nimmer groeide. Die laatste betekenis heeft men aan deze chilipepersoort geplakt want de Capsicum pubescens bezit behaarde bladeren.
De rocoto is al gedurende duizenden jaren in Bolivië en Peru verbouwd en is daarmee vermoedelijk één van de allereerste chilipepers die door mensenhanden getemd is. Men gelooft dat het de Inca's waren die al 5,000 jaar geleden de rocoto uit het wild haalden. Men denkt dat de rocoto gerelateerd is aan de nog steeds wilde chilipepersoorten, zoals de Capsicum cardenasii en de Capsicum eximium.

In zijn thuislanden wordt hij ook wel de manzano genoemd. Manzano is via een aantal omwegen uiteindelijk een verbastering van het Latijnse woord malus dat 'appel' betekent. Het woord beschrijft de vorm van de chilipeper. Niemand zal deze chilipeper echter met een appel verwarren want het is een chilipeper die behoorlijk pittig is (30,000 - 50,000 SHU's). Hij staat verder bekend als een vaste plant en de chilipepers produceren opvallende zwarte zaadjes.
Qua kleur varieert de rocoto nogal. De kleinere rode rocoto's worden beschouwd als de alleroudste en die variant komt veelvuldig voor in Bolivië. Peru is het thuisland van de wat grotere rode rocoto's (Rocoto rosso), terwijl de gele ondersoort (Rocoto canario) is weer overdadig aanwezig in het Caraïbisch gebied en Mexico.

De Rocoto groeit hoog in het Andesgebergte en is dus gewend aan koelere omstandigheden. Hij vormt zelfs geen pepers boven de 27o graden.

Andere namen, waaronder de Rocoto bekend is, zijn locoto (in Bolivië), Chilli Peron, Chilli Caballo en Chilli Ciruelo.

Wil je eens proberen om enkele van deze bijzondere chilipepers op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten