In vrijwel alle landen waar chilipepers verbouwd worden bindt men die vurige bessen (want dat zijn ze botanisch gezien) in decoratieve strengen om ze in de lucht te drogen. In het Franstalige deel van Baskenland noemt men ze corde ('koord'), in Italië treccia ('vlecht') en in Mexico en de aangrenzende delen van Verenigde Staten heten ze ristra ('koord').
Het zal geen verbazing moeten wekken dat men juist in Amerika geprobeerd heeft om een wereldrecord te vestigen met hun ristras: de allerlangste heeft een lengte van 316.69 meter en men gebruikte (of misbruikte) daarvoor 20,150 chilipepers. Het Europees record staat op een respectabele 113 meter met 27,632 Peperoncinis. Het record werd in 2010 in de Italiaanse provincie Calabrië gevestigd.
Harald Zoschke heeft nu besloten een antirecord te vestigen en gebruikte daarvoor een piepkleine sierchilipeper (Capsicum chinensis). De chilipepers waren slechts 10 millimeter lang en hadden een doorsnede van twee tot drie millimeter. Met deze piepkleine chilipepers wist Zoschke een rista met een lengte van acht centimeter te creëren.
Ook sierchilipepers zijn gewoon eetbaar, al is de plant meer op het uiterlijk en minder op smaak of pittigheid van de chilipepers ontwikkeld.
Harald Zoschke is in de wereld van chilipepers bekend door zijn boeken ‘Das Chili Pepper Buch’ en ‘Chili Barbecue’.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten