Zwarte kikkererwten

De kikkererwt (Cicer arietinum) werd in het verleden in ons land de keker of sisser genoemd, maar die namen zijn in onbruikt geraakt. Hij behoort tot de grote vlinderbloemenfamilie (Leguminosae) en de en is dus familie van, jawel, de erwt (Pisum sativum).
In Anatolië, het huidige Turkije, werd de kikkererwt al meer dan 8.000 jaar geleden getemd. Vermoedelijk was de Cicer reticulatum zijn wilde voorouder. Zijn populariteit groeide snel en hij verspreidde zich oostelijk naar India en westelijk naar het Middellandse Zeegebied. In al die gebieden is de kikkererwt nog steeds een zeer belangrijk gewas.

De plant wordt gemiddeld zo'n 30 centimeter hoog en de steel is behaard. Hij bloeit in juni en juli met witte of roodblauwe bloemen. Er zitten twee tot drie gele of groene erwten in de ongeveer drie centimeter lange peul.

Van gekookte kikkererwten en kikkererwtenmeel wordt onder meer hummus en falafel gemaakt. In Nederland zijn deze producten in toenemende mate populair als dipsaus.

Behalve de reguliere gele en groene kikkererwten heeft de natuur ook een verrassing in petto door ze in een zwarte vorm aan te bieden. Zowel in India en in de zuidelijke Italiaanse provincie Puglia worden deze aparte kikkererwten aangetroffen, al gaat het hier om twee verschillende variëteiten.
In India staan ze bekend als kala chana ('zwarte kikkererwt') en zijn ze iets kleiner dan traditionele kikkererwten. In dit geval dekt de naam de lading echter niet, want ze zijn niet zwart maar bruin tot roodbruin. In Italië staat deze variëteit bekend als ceci neri (je snapt: 'zwarte kikkererwt'). Het enige verschil met de reguliere kikkererwten is diens afwijkende kleur en het feit dat ze iets voller van smaak zijn. Ze kunnen dus ook op dezelfde manier in en tot gerechten verwerkt worden.

In Puglia wordt de ceci neri gebruikt voor zwarte kikkererwtensoep of zuppa di ceci neri. Het is een krachtige, smaakvolle soep. Het recept daarvoor is hier te vinden.
Wil je zelf eens proberen om deze bijzondere kikkererwt op te kweken dan kun je hier de zaden bestellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten