Shakshuka

We beginnen deze keer met een stukje aardrijkskunde en gaan het even hebben over de Magreb. In het Arabisch betekent het 'het westen' in de zin van het westelijk deel van Noord-Afrika en de Arabische wereld.
In de Magreb is een eenpansgerecht ontstaan met de naam shakshuka (شكشوكة‎), wat in het in Tunesië gesproken versie van het Arabisch zoiets betekent als 'mengsel'. Shakshouka is een gerecht dat bestaat uit eieren die gepocheerd worden in een saus van tomaten, olijfolie, chilipeper, uien en knoflook. Het geheel wordt verder op smaak gebracht met komijn, paprikapoeder en cayennepeper.

Er wordt gedacht dat shakshuka halverwege de zestiende eeuw Noord-Afrika moet zijn ontstaan. Veel eerder was niet mogelijk omdat tomaten en chilipepers natuurlijk pas na de ontdekking van het Amerikaanse continent door Columbus in 1492 nChr beschikbaar kwamen. Het echte werk, de plunderingen en het leegroven van het gebied, begon veel later onder leiding van de leider van de conquistadores, Hernán Cortés (1485-1547). Hij stamde uit een onbetekenende adellijke familie, maar de Spaanse koningen waren zo onder de indruk dat ze hem een stuk hoger in de adelstand verhieven: hij werd Hernán Cortés de Monroy y Pizarro Altamirano, eerste Markies van de Vallei van Oaxaca.

Het gerecht was ook populair onder Sefardische Joden of Sefardim (Hebreeuws voor 'Spanje'). Dat zijn dus de Joden wier voorouders in Spanje en Portugal leefden, maar 'heel toevallig' ook in het jaar 1492 nChr gedwongen werden om Spanje te verlaten of zich tot het Christendom te bekeren. Hoewel velen van hen naar het toen vrijzinnige Nederland verhuisden, vonden grote groepen ook een nieuw thuis in de Magreb. Later emigreerden zij vanuit Tunesië en Libië naar Israël en namen het recept van shakshouka uiteraard mee.

Moderne koks en hun veelverkochte kookboeken hebben dit gerecht vervolgens een wereldwijde populairiteit gegeven. 

Een fantastisch recept voor shakshuka heb ik gevonden in het boek 'Das Chilipepper Buch' van Harald Zoschke. Zie hier voor dat recept.

Koop je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten