MRSA

Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus, afgekort tot MRSA, is een veelvoorkomende oorzaak van antibioticaresistente infecties. Ongeveer 1 op de 3 mensen heeft Staphylococcus aureus onschadelijk op hun huid. Als de bacteriën echter ongecontroleerd groeien, kan de infectie leiden tot gezwollen, met pus gevulde laesies en zelfs tot een levensbedreigende extreme immuunreactie die sepsis wordt genoemd. Zonder behandeling is sepsis dodelijk.
De behandeling van een infectie met Staphylococcus aureus bestaat uit het toedienen van antibiotica. Het probleem is dat tegenwoordig veel te vaak antibiotica wordt toegediend en sommige onnozele mensen hun kuurtje niet afmaken. Daardoor zullen niet alle bacterien door de antibiotica zijn opgeruimd. Die hebben dus wel een deel van de kuur ondergaan, maar hebben het overleefd. Hoe vaker dat gebeurt, hoe groter de kans is dat een mutatie in die bacterie zal optreden. Dat is dus een aantal keren gebeurd en tegenwoordig is de kans groot dat je een besmetting met een Staphylococcus aureus oploopt, waartegen het antibioticum Methicilline niet meer werkzaam is. Artsen moeten daarom hun toevlucht nemen tot andere soorten antibiotica. Maar daarin schuilt hetzelfde probleem: schrijf het te vaak voor en resistentie daartegen zal zonder twijfel optreden.

Mensen met huidbeschadigingen, zoals operatiepatiënten of mensen die intraveneuze medicijnen gebruiken, lopen een groter risico om MRSA op te lopen, evenals mensen die in overvolle omstandigheden wonen of werken, zoals militaire kazernes.

Vanaf 2019 was MRSA wereldwijd de dodelijkste antibioticaresistente ziekteverwekker. De resistente vorm van deze ziekteverwekker veroorzaakte alleen al dat jaar wereldwijd meer dan 100.000 doden[1]. En het wordt alleen maar erger.

[1] Murray et al: Global burden of bacterial antimicrobial resistance in 2019: a systematic analysis in Lancet – 2022. Zie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten