Ook de eetcultuur in het noorden van Nederland verschilt nogal van die van de rest van Nederland. In Friesland, Groningen en Drenthe wordt, bijvoorbeeld, de kruidnagel (Syzygium aromaticum) veel meer in gerechten toegepast als in de rest van Nederland. De kruidnagels worden bijvoorbeeld veel in de traditionele Noord-Nederlandse droge worsten gestopt. Ook in de beroemde pittige Friese nagelkaas worden veel kruidnagels (of soms komijn) verwerkt. De smaak van rode kool wordt eveneens altijd opgewaardeerd met enkele kruidnagels.
![]() |
[Foto: www.jugalbandi.info] |
In tropische landen raakt vlees snel bedorven. Specerijen werden niet alleen gebruikt om gerechten een heerlijke pittige smaak te geven, maar deze ingrediënten maskeerden ook de eerste tekenen van bederf. In tijden van tegenspoed kon je daardoor nog net die ene dag langer genieten van een heerlijke maaltijd.
Bovendien is ondertussen wetenschappelijk bewezen dat specerijen als kruidnagel een antibacteriële[1] en schimmelwerende[2] werking bezitten. Ze zorgden er dus voor dat levensmiddelen langer goedbleven omdat bederf actief werd tegengegaan.
Dat was eigenlijk toch wel heel slim bedacht van die Noorderlingen.
[1] Kim et al: Antimicrobial activity of plant extracts against Salmonella Typhimurium, Escherichia coli O157:H7, and Listeria monocytogenes on fresh lettuce in Journal of Food Science - 2011
[2] Pinto et al: Antifungal activity of the clove essential oil from Syzygium aromaticum on Candida, Aspergillus and dermatophyte species in Journal of Medical Microbiology - 2009
Geen opmerkingen:
Een reactie posten