Een bijzondere chilipeper: Habanero

De Habanero is een Capsicum chinensis en staat bekend als één van de scherpste chilipepers die men nog in gerechten durft toe te passen. Maar dat deze chilipeper tot de Capsicum chinensis behoort betekent ook dat hij een heerlijk fruitige en wat citrusachtige smaak heeft. De SHU-waarde schommelt tussen de 250,000 en 350,000.

Er bestaan nogal wat ondersoorten van de Habanero en, al naar gelang die ondersoort, kunnen de vruchten uiteindelijk rood, oranje of geel worden. Ook de vorm van de chilipepers is nogal aan variatie onderhevig.
Oorspronkelijk komen de Habanero's uit het Amazonegebied en is van daaruit al vroeg verspreid naar Mexico. Er bestaan archeologische vondsten die de komst van de Habenero in Mexico dateren op 8,500 jaar geleden. In Mexico verbouwt men de Habanero's tegenwoordig hoofdzakelijk op het schiereiland Yucatan en daar domineren de oranje gekleurde bessen. Uit het Caraïbisch gebied stammen veelal de rode varianten. Hoewel de naam Habanero zoveel betekent als 'uit Havana' zul je juist op Cuba maar heel weinig aantreffen.

De Habanero heeft wat bekende broertjes en zusjes in de landen rondom de Caraïbische Zee. In Suriname kent men natuurlijk de Madame Jeanette, terwijl men op de Bahama's en Jamaica de Scotch Bonnet een warm hart toedraagt.

In de landen waar de habanero wordt geteeld reikt de plant tot een hoogte van 120 centimeter, maar in wat koelere klimatologische omstandigheden zal hij wellicht maar tot de helft van die hoogte komen.

Wil je zelf eens proberen om deze bijzondere chilipeper op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen. 

No comments:

Post a Comment