Chilipepers en Lipstick

Uit India kwam al in 2010[1] het nieuws over een verrassende nieuwe toepassing voor chilipepers. Een team van wetenschappers van de Varanasi's Indian Institute of Vegetable Research (IIVR) heeft na jaren van experimenteren een speciaal soort chilipeper weten te kweken waarvan de natuurlijke kleur kan worden gebruikt in de productie van lippenstift en andere cosmetica.

Pittigheid (als gevolg van capsainoïden) en kleur (als gevolg van oleoresins) zijn de twee meest in het oog lopende zaken bij het gebruik van chilipepers. Onderzoekers hebben lange tijd gezocht naar wegen om chilipepers zodanig te kweken dat ze minder pittig zijn en meer oleoresines bevatten.

Teamleider Rajesh Kumar vertelt trots dat de nieuwe chilipeper, die de code 'IVPBC 535' heeft, absoluut niet schadelijk is voor de huid. De natuurlijke kleurstof van de peper kan, volgens Kumar, ook worden gebruikt voor de productie van medicijnen en voedsel. De chilipepers kunnen worden geleverd in verschillende kleuren, waaronder rood, geel, bruin en oranje.
[Foto: Estee Lauder]
Op dit moment worden vooral synthetische kleuren gebruikt in lippenstift. In de VS heeft het cosmeticaconcern Estee Lauder al met succes geëxperimenteerd met het gebruik van de kleurstof uit de chilipeper voor de productie van lipsticks onder de merknaam 'Clinique Long Last Paprika'.

In de toekomst zullen vrouwen dus weer een extra reden hebben om te glimlachen.

Meer info: westlandpeppers.com

[1] The Indian Express: New chilli variety to add colour to lipsticks, cosmetics - 10sep10

No comments:

Post a Comment