[Recept] Salsa Verde

Salsa verde betekent niets anders dan 'groene saus' en die vrij algemene omschrijving betekent ook dat er nogal wat variatie in de receptuur zal bestaan. Salsa verdes hebben hun oorsprong in het Midden-Oosten. De Romeinse soldaten en ambtenaren namen het recept mee naar huis en zo begon de wereldreis van deze beroemde saus.

In Italië wordt de salsa verde nog steeds bereid met peterselie, azijn, kappertjes, knoflook, ui, anchovis en olijfolie. Alle ingrediënten worden fijngehakt en samengevoegd. Later werd de salsa verde als sauce verte ook in de Franse cuisine opgenomen, maar daar is hij verder geëvolueerd tot een groene mayonaise, die met dragon, peterselie en soms salie op smaak is gebracht. De plaats van azijn is hier ingenomen door citroensap.

In Mexico is de salsa verde wat dichter bij het oorspronkelijke recept gebleven. De basis zijn daar groene tomatillo's, een familielid van tomaten. In sommige recepten staat iets te enthousiast dat er groene tomaten moeten worden gebruikt bij de bereiding van salsa verde, maar dat doen zou een grote vergissing zijn: groene tomaten zijn namelijk nog giftig.

Ingrediënten:
• 5 tot 10 tomatillo's
• 1 gesnipperde ui
• 3 nog groene chilipepers (meestal habanero's) naar eigen inzicht
• 15 gram fijngehakte korianderblaadjes
• 1 teen knoflook
• Olijfolie

Bereiding:
Hak alle ingrediënten fijn, voeg de olijfolie toe en meng het geheel tot er een gladde massa's verkregen is.

Koop je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten