Roze peper

Met een naam als Peruviaanse peper (Schinus molle) lijkt het voor de hand te liggen dat deze plant familie is van de chilipepers (Capsicum spp) want Peru is onderdeel van het grote oorspronkelijke verspreidingsgebied van chilipepers. Toch is dat niet het geval. De Peruviaanse peper is een altijd groene boom, die tot een hoogte van 15 meter kan reiken en zich thuis voelt in noordelijke streken van Zuid-Amerika en dan speciaal in de woestijnachtige hooggelegen delen van het Andesgebergte, de altiplano. De helder rozerode bessen wordt op markten vaak aangeboden onder de naam roze peperkorrels, maar de Peruviaanse peper is ook al geen relatie van de zwarte peper (Piper nigrum). Wel is hij verwant aan de Braziliaanse peper (Schinus terebinthifolius). Beide soorten worden gemakshalve roze peper genoemd.
[Foto: Liz Upton]
Deze plant heeft wel degelijk economisch nut en dat betekent dat hij wereldwijd is aangeplant als boom voor de sier of voor de productie van de roze peper. Het woeste klimaat op de altiplano zorgde er wel voor dat de Peruviaanse peper in toom werd gehouden, maar eenmaal losgelaten in de wijde wereld kon hij zich ongebreideld voortplanten. Ondertussen is hij al op veel plaatsen een lastpost geworden.

Zelfs in Nederland worden de roze peperkorrels worden vaak gemixt met zwarte, witte en groene peperkorrels en verkocht als vierseizoenenpeper.

No comments:

Post a Comment