[Recept] Guacamole

Deze beroemde en zeer smakelijke dipsaus is oorspronkelijke afkomstig uit Mexico en wordt veel toegepast bij de zogenaamde TexMex gerechten. Guacamole is echter zo veelzijdig dat het zelfs als broodbeleg een gezonde keus is.

Toen de Spanjaarden in de vijftiende eeuw in de Nieuwe Wereld 'rondkeken' ontdekten ze dat de Azteken een saus maakten die ze ahuaca-molli noemden. Dat was een combinatiewoord van twee woorden uit het Nahautl: molli betekent 'tot saus geprakt', terwijl ahuacatl een dubbele betekenis had met 'testikel' en de vrucht met dezelfde vorm, namelijk avocado.
[Foto: Nikodem Nijaki]
Ingrediënten:
– 2 rijpe avocado's
– 2 el limoensap
– 2 chilipepers, zo mogelijk Jalapeño pepers (fijn gesneden)
– 3 tomaten (ontzaad en in blokjes gesneden)
– 1 el vers gehakte koriander
– 1 teentje knoflook (fijn gehakt)
– zout en peper

Halveer de avocado's en verwijder de pitten. Schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil en prak het vruchtvlees met een vork fijn. Voeg de overige ingrediënten toe. Op smaak brengen met peper en zout. Maak de guacamole altijd kort voordat je de saus gaat gebruiken.

No comments:

Post a Comment